Pár napot csúszik

Iszapömlés - elsüllyedt egy kotróhajó a kolontári halastóban

Elsüllyedt a kolontári halastóban az a kotróhajó, amelyet a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa során elöntött, 27 ezer négyzetméteres vízfelületű magántó kitisztítására vittek kedden a helyszínre.

2011.05.18 12:43MTI

Szabó Csaba, a külterületek mentesítéséért felelős miniszteri megbízott az MTI-nek elmondta: a kotróhajót kedden rakták a tó még mindig erősen lúgos pH-értékű vizére, és szerdán a munkálatok megkezdése előtt észlelték, hogy az elsüllyedt.

Hangsúlyozta: a kotróhajó kiemelése megkezdődött, a mederkotrás pár napot csúszik. Feltételezések szerint a hajó műszaki hiba miatt süllyedt a vörösiszapba. A horgásztó teljes megtisztításához szükséges műszaki létesítmények, összekötő csatornák, zsilipek elkészültek - tette hozzá Szabó Csaba. A miniszteri megbízott tájékoztatása szerint a helyenként öt méter mély halastóba a tavalyi katasztrófa során becslések szerint negyvenezer köbméter vörösiszap került, a mentesítés március elején kezdődött meg.

A csepp alakú horgásztó megtisztításához a lúgos vizet először másfél kilométeres övárkon keresztül semlegesítő medencébe vezették, ahol savazással közömbösítették.

A tó lecsapolásával már csaknem százezer köbméternyi semlegesített vizet engedtek a Torna-patakba, de a meder kotrása most kezdődött volna meg.

A tóból kikotort vörösiszapot úgynevezett szikkasztómedencében ülepítik majd, a régóta húzódó mentesítés során a legnagyobb gondot a tavat tápláló természetes források okozzák, amelyek vize a kolontári halastó fenekén leülepedett vörösiszapon átszűrődve folyamatosan lúgos vízzel töltötte meg a medret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.