Orbánék érzéketlenek?

Gyurcsány Ferenc: igazi "munkásnyúzó kormánya" lett Magyarországnak

"Igazi munkásnyúzó kormánya" lett Magyarországnak - mondta Gyurcsány Ferenc Székesfehérváron, a Demokratikus Koalíció helyi szervezetének fórumát megelőző sajtótájékoztatón kedden.

2011.05.17 19:53MTI

A volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint érthetetlen és felfoghatatlan "az a fajta érzéketlenség, ami Orbán Viktor kormányából ered".

"A miniszterelnök azt mondja, hogy Európa legrugalmasabb munkaerő piacát hozzuk létre, ami azt jelenti, hogy könnyen lehet mindenkit kirúgni, (...)mindenkivel azt csinálni, amit a munkáltató akar" - mondta.

Szavai szerint nincs rendjén, ha megszüntetik a műszakpótlékot, felemelik a heti munkaidő keretet, csökkentik a szabadságot. A munkavállalókkal lehet tárgyalni a Munka Törvénykönyve átalakításáról, de nem lehet diktátumokban sokmillió ember munkakörülményét radikálisan átalakítani egyoldalúan csak a munkáltatók javára.
Gyurcsány Ferenc példátlannak nevezte, hogy "már nyugdíjban levő embereket azzal fenyegetnek, hogy elveszik a nyugdíjjogosultságukat".

Át lehet alakítani a nyugdíjrendszert, ha szükséges, végig lehet gondolni, hogy abban vannak-e olyan szabályok, kedvezmények, amelyeket meg kell változtatni, de nem úgy, hogy a felek megkérdezése nélkül dönt a kormány. Visszamenőleg pedig nem lelehet törvényt alkotni - mondta.

Hozzátette: a kormányban szemernyi együttérzés nincs a munkásemberek iránt, márpedig tudomásul kell vennie, hogy a munkások, a dolgozó emberek támogatása nélkül nem lehet tartósan kormányozni.

A volt miniszterelnök szerint támogatni kell a szakszervezeteknek minden olyan törekvését, amely arra irányul, "hogy a kormány gondolja meg magát", hogy meghátrálásra kényszerüljön, mert ha a helyzet nem változik, abból csak oktalan, elfogadhatatlan konfliktusok és indokolatlanul megsértett emberek sokasága lesz.

A kormány meghátrálásra kényszerítésének eszközeként a párbeszéd kikényszerítését, az érdekegyeztetést nevezte meg. Azt mondta, hogy fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy a kormány arrogáns, rosszul teszi a dolgát, s fokozni kell az ellene irányuló politikai nyomást, de mindig hozzátéve: "nem szabad semmilyen erőszakot alkalmazni".

"Nem lehet destabilizálni az országot annak érdekében, hogy a kormány megbukjon" - mondta.

Hozzátette: "e tekintetben gyökeresen más receptet ajánlok, mint amit a mai miniszterelnök 2006-ban ajánlott: hogy bármit meg lehet tenni a kormánnyal szemben. Nem lehet bármit megtenni a kormánnyal szemben. Ha egyszer felborul a rend, nagyon nehéz újra békét teremteni, a béke pedig e tekintetben fontosabb, mint bárkinek a politikai érdeke".

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az Országgyűlés mentelmi bizottságának keddi ülésére nem hívták meg, azon nem vett részt. De ha a bizottság megkapja azokat a mellékleteket, amelyeket a sukorói üggyel kapcsolatban az ügyészségtől kért, betekint az iratokba, s ahogy ígérte, azt követően tájékoztatni fogja a sajtót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.