A vadász kettőt, felesége három férfit látott

Romagyilkosságok: nem derült ki, hányan követték el a besenyszögi fegyverrablást

Nem sikerült tisztázni a romák elleni támadássorozat büntetőperének sértetti tanúmeghallgatásán pénteken a Pest Megyei Bíróságon, hogy részt vett-e egy negyedik támadó is a besenyszögi fegyverrablásban.

2011.05.13 16:53MTI

A kirabolt besenyszögi hivatásos vadász három elkövetőt, felesége kettőt látott, de tanúvallomásukban azt állították, akár egy negyedik férfi is jelen lehetett a bűncselekmény elkövetésekor.
   
A vádirat szerint a romák elleni támadásokkal vádolt férfiak eddig ismeretlen negyedik társukkal követték el a fegyverrablást 2008. március 7-re virradóra, így Kiss Árpád első-, testvére, Kiss István másod- és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat emberölés mellett fegyveres rablással, valamint lőszerrel és lőfegyverrel való visszaéléssel is vádolja az ügyészség. A vádlottak tagadják a cselekmény elkövetését.
   
G. Csabáné, a besenyszögi hivatásos vadász felesége a pénteki tárgyaláson tanúként azt mondta, a támadás estéjén lefekvéshez készülődött, amikor észrevette, hogy idegenek tartózkodnak a lakásban, és a férjéhez beszélnek. Először azt gondolta, férjének kollégái kérnek segítséget. Vallomása szerint a símaszkot viselő, fegyveres férfiak látványa okozta félelme és ijedtsége miatt nem tudta megfigyelni a rablókat, akik rátörtek családi házukra, és vadászfegyvereik átadásra kényszerítették őket.
   
A nő - aki maga is szokott vadászni, és az egyik elrabolt sörétes puska az ő tulajdona volt - két támadót látott, szóltak is hozzá, de szerinte négyen lehettek, és negyedik társuk az autóban ülhetett. Egy magas és egy köpcösebb férfit tudott megkülönböztetni, de ruházatukra nem emlékezett. A tanú az egyik támadóról azt mondta, vékony karú volt, fekete autóskesztyűt viselt, és bal kezében egy sötét színű fegyvert, pisztolyt látott, míg a másik rabló kezében egy feszítővas volt, és katonai bakancsot viselt.
   
A tárgyaláson a bíró felállította a vádlottakat, hogy testalkatuk alapján próbáljon a tanú viszonyítani. A testesebb alkatút Pető Zsoltnál alacsonyabbnak, Kiss Istvánnál magasabbnak vélte, míg Kiss Árpád testalkatát az egyik lehetséges támadóéhoz tudta hasonlítani.
   
Vallomása szerint a támadók utasítására ő is megpróbálta kinyitni a fegyverszekrényt, de nem sikerült, majd egyik kislánya is megpróbálkozott a lemezszekrény kinyitásával, szintén eredménytelenül. Ezután a kezét és két kislányáét hátrakötözték egy ragasztószalaggal.

Állítása szerint hasra kellett feküdnie, és félelme miatt nem is mert szétnézni. A szobában végig sötét volt, a villanyt nem kapcsolták fel, fény csak a konyhából szűrődött be. "Normális hangnemben" arra utasították, hogy maradjon csendben, és felszólították, forduljon a fal felé, ő pedig azt kérte, ne bántsák a férjét.
   
Helmeczy Lászlónak, Kóka Jenő jogi képviselőjének kérdésére G. Csaba hivatásos vadász - aki vallomásában azt mondta, rendőri akciónak hitte kirablását - a pénteki tárgyaláson elmondta: azzal a golyós vadászpuskával, amelyet elraboltak tőle, és a vádirat szerint a tiszalöki áldozatot, Kóka Jenőt 2009. április 22-én éjjel mintegy 20 méteres távolságból egyetlen lövéssel szíven lőttek, egy nem gyakorlott ember is könnyen tud használni. Állítása szerint egy 20 méteres távolságban lévő cél túl közeli egy távcsöves puskának, mert az 100 méteres távolságra van beállítva, de megjegyezte, az említett távolságra egy laikusnak sem kell túl sokat céloznia.
   
A vadász felesége nyomozati vallomásában egy 180-185 magas, 25-30 éves, feltehetően kopasz és egyenes járású, testtartású, fekete símaszkot és katonai nadrágot viselő férfiról beszélt, míg férje azt mondta, mivel fegyverrel a földre kényszerítették, ruházatukat nem tudta jól megfigyelni, így csak egy barna színű, sárga csíkos tornacipőt látott az egyik támadóján.
   
A büntetőper jövő kedden a besenyszögi hivatásos vadász két kiskorú lányának és egyik ismerősének tanúmeghallgatásával folytatódik, utóbbitól a támadás előtti napon egy sörétes puskát vásárolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.