Beszólt a Fidesznek

Hiller: a felsőoktatás elleni merénylet volna a Corvinus megszüntetése

Hiller István szerint a magyar felsőoktatás elleni merénylet volna a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) megszüntetése.

2011.05.05 12:58MTI

Az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a felsőoktatás szétverésének, a rektorok és professzorok megalázásának szándékát tükrözi az a szerdán az origo.hu hírportál által ismertetett koncepció, amely szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna.

A volt oktatási miniszter hangsúlyozta: ez újabb bizonyítéka annak, hogy a kereszténydemokrata oktatásirányítás tevékenységét meggondolatlan, előkészítetlen tervek jellemzik, így a felsőoktatás átalakításakor szakmai szempontok helyett a pénzkivonás szándéka a döntő. Ez olvasható ki abból is, hogy a Széll Kálmán Terv alapján a kormány 2013-tól 38 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból, ami a hallgatói létszám radikális csökkentéséhez és a tandíj átlagos összegének megduplázásához vezet - magyarázta. A Corvinus egyetemet - amely a koncepcióban nem szerepel az önállóan megmaradó állami felsőoktatási intézmények között - a legszínvonalasabb képzési helyek egyikének nevezte Hiller István, megszüntetése szerinte merénylet volna a magyar felsőoktatás ellen. Elmondta: a BCE több képzése szakmai rangsorok szerint a legjobb ötven között található Európában, ami egyedi teljesítmény Magyarországon.

Elmondta: a szocialisták fellépnek azért, hogy megmentsék a Corvinust, a győri és kaposvári egyetemet, a szolnoki főiskolát. Hozzátette, csak remélni lehet, hogy a miniszterelnök a felsőoktatási törvény koncepciójához hasonlóan az oktatási államtitkárság legújabb javaslatát is "kidobja az ablakon". Ilyen színvonaltalan és átgondolatlan javaslat ugyanis az elmúlt húsz évben nem született - fűzte hozzá, megjegyezve: az ötletet a korábban Orbán Viktort nyíltan támogató egyetemi vezetők is elutasítják.

Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények jövőjének kérdését az origo.hu vetette fel szerdán. A hírportál birtokába jutott koncepció szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és négy főiskola). Úgy tudják, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a terv szerint megmaradó Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét.

A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár csütörtök reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Corvinus egyetem állami támogatásának esetleges megszüntetésére vonatkozó kérdésre reagálva úgy fogalmazott, az "nagyon messze van attól, hogy javaslat legyen", erre a kérdésre egy-két hónapon belül születhet válasz. A kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót.

Az MSZP csütörtöki sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, a szocialisták elnökségi tagja arról beszélt: április végén a közoktatási intézmények vezetői e-mailt kaptak az oktatási államtitkárságtól, amelyben arra kérték őket, hogy másfél napon belül válaszoljanak öt, a közoktatási koncepcióra vonatkozó kérdésre.

Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan, hogy Hoffmann Rózsa ezt a pedagógusszakmával folytatott egyeztetésnek nevezze, noha például a szakszervezetek véleményét nem kérdezték meg.

Az oktatási államtitkár a héten arról tájékoztott, hogy a közoktatási intézmények vezetőitől visszaérkezett kérdőívek alapján 85,8 százalék támogatja, hogy az iskolák fenntartásában az állam nagyobb szerepet vállaljon; a pedagógusbérek közvetlen állami finanszírozása 68,3 százalékos, míg a kötelező óraszám átalakítása 51,8 százalékos támogatást kapott. A kérdőívekre 3.213 iskolából 1.967 válasz érkezett, azaz az intézményvezetők 61 százaléka válaszolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.