"Nem működik az a népnyúzó politika"

Szakszervezeti tüntetés kormányintézkedések ellen Pécsen

A kormány és a helyi önkormányzat munkavállalókat érintő intézkedései ellen tüntetett mintegy húsz szakszervezet és szakszervezeti szövetség képviselője vasárnap Pécsen.

2011.05.01 11:51MTI

"Célunk, hogy a munka ünnepén megmutassuk a legkülönbözőbb szakszervezetek összefogását, és figyelmeztessük a kormányt, nem működik az a népnyúzó politika, amelyet pillanatnyilag folytat" - mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője, a demonstráció egyik szervezője újságíróknak.
   
Úgy vélte: "nem megy ma Magyarországon", hogy leépítsék a demokratikus jogállam értékeit, illetve olyan munkajogi szabályokat vezessenek be, amelyekkel kizárólag a munkavállalók szenvedik el az ország gazdasági helyzetéből adódó terheket.
   
Nagy Erzsébet szerint "a megszorítások" a fejlődő országok szintjére csökkentik a dolgozók jogosultságait, és semmi garancia nincs a "normális" kereset elérésére, a szabadság, a pihenőidő, a megfelelő foglalkoztatás biztosítására.
   
"A pécsi önkormányzat ezeket a kormányzati intézkedéseket tetézi azzal, hogy messze nem kötelező beruházásokat valósít meg, emellett pedig mindent elvesz a munkavállalóktól" - tette hozzá. Hangsúlyozta: tisztában vannak azzal, hogy a város nehéz anyagi helyzetben van, de nem tudják elfogadni, hogy mára eltűnt az összes, az önkormányzat döntéseitől függő juttatás.
   
A PDSZ pécsi ügyvivője hangoztatta: szeretnék, ha a kormány visszavonná a Széll Kálmán Tervbe foglalt munkajogi szabályokat. A szakszervezetek európai, demokratikus jogállamhoz méltó munkajogi környezetet és munkakörülményeket akarnak a közalkalmazottaknak és a szabadpiacon dolgozóknak egyaránt.
   
"Szeretnénk elérni, hogy a keresetével mindenki biztosítani tudja családja normális megélhetését, s ezáltal fogyasztóként hozzájárulna a gazdaság növekedéséhez is" - jegyezte meg Nagy Erzsébet.
   
A pécsi szakszervezeti demonstráció mintegy kétszázötven résztvevője a tudásközpontnál gyülekezett, majd zászlókkal és transzparensekkel a Rákóczi úton és az Irgalmasok utcáján át a Széchenyi térre, a városháza elé vonult.
   
Nagy Erzsébet azt mondta: több ezer résztvevőt vártak, szerinte sokan az esős időjárás miatt nem csatlakoztak hozzájuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.