Csak a szlovákok húzódoznak

Ezren kaptak állampolgárságot az egyszerűsített honosítás révén

Eddig közel ezren lettek magyar állampolgárok a januárban bevezetett egyszerűsített honosítási eljárás révén. Szlovákia az egyetlen ország ahol problémát okoz a magyar szabályozás.

2011.04.30 10:40MR1- Kossuth

Több mint hetvenezren kérték eddig a magyar állampolgárságot, amit január 3-tól lehet kérelmezni az egyszerűsített honosítási eljárás keretében. A kérelmek negyven százalékát külképviseletek vették át, a legnagyobb érdeklődés Csíkszeredában, Kolozsváron és Szabadkán tapasztalható. Az utóbbi városban Korsós Zoltán főkonzul péntek délben a tízezredik ügyiratot vette át.

A magyar állampolgárságért folyamodó fiatal ügyfélnek egy Budapest-albumot és egy EU-elnökségi ajándékcsomagot adott át a vajdasági városban a diplomata.

Eddig közel ezren lettek magyar állampolgárok az egyszerűsített honosítási eljárás révén. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, gond nélkül zajlanak a kérelmezések, az ügyiratok beérkeznek Budapestre, ahol szintén folyamatos a feldolgozás, ennek eredménye az, hogy nagyon sokan le tudták már tenni az állampolgári esküt.


A politikus szerint Szlovákia kivételével valamennyi környező ország tekintetében probléma mentes a magyar honosítási eljárás. A helyettes államtitkár úgy véli, Szlovákia még mindig az előző nacionalista kormány csapdájában vergődik ebből a szempontból.

Ez az egyetlen szomszédos állam, amely kifogást emelt az egyszerűsített honosítás miatt, és továbbra is próbálják megfélemlíteni az ott élő magyarokat.

Szlovákiában olyan szabályozás van érvényben, amely komoly pénzbüntetéssel fenyegeti azokat, akik nem jelentik be, hogy más állampolgárságot igényeltek, illetve, aki más ország polgára is lesz, az elveszti a szlovák állampolgárságot. Ez egyértelmű fenyegetést jelent a szlovákiai magyarok számára, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy eddig ötvenketten vesztették el az állampolgárságukat az említett törvény miatt, akik között csak egy-két magyar van.

Ez a szabályozás a szlovák állampolgárokat sújtja nemzetiségre tekintet nélkül – mondta el Répás Zsuzsanna.

„Reméljük, hogy ott is sikerül nyugvópontra jutnia ennek a kérdésnek, és meg fogják változtatni az állampolgársági törvénynek az erre vonatkozó passzusait” - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.