Gazdálkodási és menedzsment szakok az élen

Felvételi: a jelentkezők több mint harmada érettségire is készül

A felsőoktatási intézményekbe az idén felvételizők 37 százaléka érettségit is tesz, közülük legtöbben gazdasági területen folytatnák tanulmányaikat szeptembertől.

2011.04.28 15:51MTI

Az Educatio kft. csütörtöki összegzése szerint a legnépszerűbb alapszakok körében nem történt nagy változás: a lista élén továbbra is a gazdálkodási és menedzsment, illetve a turizmus-vendéglátás áll, a mérnök informatikus alapszak őrzi harmadik helyét, amelyet a gépészmérnöki, a pénzügy számvitel és a jogász követ.
   
A felvételizők önbevallásán alapuló adatok szerint a felsőoktatásba igyekvők közül 52.481-en érettségiznek idén, s a szeptemberben induló képzésekre jelentkezők 37,3 százaléka tesz emelt vagy középszintű vizsgát május és július között.
   
A most érettségiző fiatalok 97 százaléka nappali képzésre jelentkezett, 84 százalékuk alapképzést választott. Az összes felvételizőt vizsgálva az látszik, hogy a legtöbben három helyre adták be jelentkezésüket, ám akadt olyan is, aki negyven képzést jelölt meg jelentkezési lapján. Az idén már többen jelentkeztek a felsőoktatásba elektronikus úton, mint ahányan a hagyományos formát választották - derül ki az Educatio Nonprofit Kft. által a 2011-es általános felsőoktatási felvételi jelentkezői statisztikáiból készített elemzésekből.
   
Az összegzés szerint a 2011-es általános felsőoktatási felvételi eljárás nem hozott kiugró változásokat az előző évhez képest. Összesen 140.685-en adták be jelentkezésüket valamely egyetemre vagy főiskolára, tavaly ennél mindössze négyszázzal kevesebben céloztak meg felsőoktatási képzést.
   
Az összes jelentkező 68 százaléka alapképzési szakot jelölt meg első helyen, osztatlan képzést csaknem 8, mesterképzés 18, felsőfokú szakképzést pedig 6,3 százalékuk választott. Az elmúlt évhez képest az alapképzést megjelölők száma körülbelül ezer fővel csökkent, a mesterképzést megjelölőké pedig nagyjából ugyanennyivel nőtt.    A legtöbben nappalin kezdenék meg 2011 szeptemberében tanulmányaikat: az összes jelentkező 72 százaléka nappali képzésre adta be első helyes jelentkezését. Levelező munkarendet a felvételizők 26,5 százaléka választott, esti képzést és távoktatást alig 1-1 százalék jelölt meg első helyen.

Az első helyes jelentkezések több mint 87 százaléka államilag támogatott helyre irányult. Ezzel kapcsolatban Kiss László, az Educatio Nonprofit Kft. elemzője a közleményben kiemelte: "Érdekesség, hogy a jogi és igazgatási, valamint a gazdaságtudományok képzési területen az átlagosnál nagyobb a költségtérítéses jelentkezések aránya. Az orvos- és egészségtudományi, művészeti vagy természettudományi képzés első helyes jelentkezései viszont szinte kizárólag államilag támogatott helyeket céloztak".
   
A legnépszerűbb alapszakok körében idén sem történt nagy változás: a lista élén továbbra is a gazdálkodási és menedzsment szak és a turizmus-vendéglátás állnak. A mérnök informatikus alapszak őrzi harmadik helyét, amelyet a gépészmérnöki, a pénzügy számvitel és a jogász követ. A top10-ben idén sincs új alapszak, a top20-ba viszont bekerült a tavaly még csak 21. anglisztika, kiszorítva a tavaly huszadik helyezett bűnügyi igazgatási alapszakot.
   
A mesterszakok közül a mesterszintre emelt tanárképzés eredményeként továbbra is a tanári mesterszak a listavezető, a nemzetközi tanulmányok, valamint a kommunikáció és médiatudomány mesterszak őrzi második és harmadik helyét. A top10-ben itt sem találni a tavalyi évhez képest új nevet. A top20-ban új mesterszak a logisztikai menedzsment, valamint a helyezésén a tavalyi évhez képest nagyot javító szerkezet-építőmérnöki képzés.
   
Felsőfokú szakképzésen az idegenforgalmi szakmenedzser képzés több mint 700 jelentkezővel toronymagasan vezeti a mezőnyt. Ezt követi a vendéglátó szakmenedzser, a nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző, valamint a csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó képzés is, ám ezek esetében 400 alatti a jelentkezők száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.