Huszonöt éve történt a tragédia

Csernobil felelős Déry és Knézy haláláért? - Képekkel!

Egy 2003-as cikk szerint a csernobili atomkatasztrófa napján egy repülőgép szállt át a térség fölött, nem sokkal a robbanást követően. A gép fedélzetén utazott többek között Déry János és Knézy Jenő is - vajon ez okozta korai és szenvedésekkel teli elhalálozásukat?

Nézze meg a drámai képeket! >>> képgaléria

2011.04.26 22:24ma.hu

A szóban forgó írás szerint 1986. április 26-án, pár órával a csernobili robbanás után egy gép repült át a térség felett, fedélzetén a turisták mellett rengeteg tévés, rádiós, valamint újságíró foglalt helyet, többen a Magyar Televízió dolgozói voltak.

Azóta az utasok közül sokan már nem élnek, többel állítólag a rák végzett. Nem csak Déry és Knézy, de Árkus József mellett Boncz Géza neve is felmerült - őket emlegetik az MTV-ben – ám pontosan senki sem emlékezik, mely kollégájuk volt akkor, ott, fenn a gépen, akik mit sem tudtak arról – az egész világgal egyetemben -, hogy milyen hatalmas tragédia vette kezdetét alattuk néhány kilométerrel, és érte őket utol a szovjet fővárosban, mikor leszálltak a repülőről.


Ahhoz, hogy biztosan kiderítsük, milyen sugárveszélyt jelentett az áthaladó repülőgépre a robbanás, ismerni kell a repülés pontos útvonalát és idejét, és a radioaktív felhő elhelyezkedését az adott időben. Ám, ha feltételezzük, hogy a gép berepült magába a felhőbe, akkor igen csak nagy dózis érhette az utasokat - mindazonáltal, ennek egészségügyi hatása is lehetett. Hiszen ilyen magasságokban vándorolt az óriási sugárzás.

Ne felejtsük el, hogy a Moszkvába tartó gép utazósebessége 850-900 km/h volt, utazómagassága pedig 12000 méter. Az erőműben történt első robbanás a radioaktív anyagot 1,5-7,5 km magasságig vitte, a második robbanás során keletkezett tűzcsóva 750 méteres magasságig jutott - ebben erősen sugárzó urán- és plutóniumoxid részecskék voltak. A szél a radioaktív anyagokat nyugat-északnyugat irányba fújta, Pripjaty fenyőerdejét megolvasztva majd az erős légmozgással Belorusszia fölé jutottak. A robbanástól mindeközben 767,6 kilométerre volt a szovjet főváros - északkeletre.

Az összefüggés nem bizonyított, azt viszont tényként kezelik, hogy Déry betegségével egyidőben rengeteg haláleset történt a televízióban. Az állítás, hogy szinte naponta jöttek hírek újabb rákbeteg tévésről, sok mindennek betudható, ám egyik feltételezés sem bizonyított - ezek ugyanis komoly kutatásokat igényelnének. Ilyen feltételezés az is, hogy a kamerák egyik, illetve másik oldalán dolgozók, azaz sok operatőr és bemondó is, azért halt meg rákos megbetegedésben a kezdeti időszakban, mert a korabeli kamerák sugárzása ebben igen erősen közrejátszott. Ám a bizonyítékok feltárásáig ez is csak feltételezés marad.

Az viszont tény, hogy amikor leszállt a repülő Moszkvában, akkor a hatóságok nem engedték kiszállni az utasokat, amíg biztonsági ruhába öltözött személyzet a gépet le nem mosta vízfecskendőkkel. Déry János pedig tüdőrákban halt meg, és a repülőn utazók igen nagy százaléka is rákban hunyt el. Az atomlobbi pedig igencsak dolgozik azon, hogy ne lehessen kijelenti, miért is haltak meg. Hivatalos halottak száma a csernobili katasztrófa miatt nyilvánvaló hazugság, de ennek ellenkezőjét tudományosan nehéz bizonyítani. Főleg, ha évekkel később hal meg valaki, hiszen más okokra, előzményekre is lehet hivatkozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.