Húsz év

Orbán a Facebookon pacsizott le Fodorral

Orbán Viktor csütörtök délután közzétett bejegyzésében azt írja, hogy örült Fodor Gábor levelének, de a végére érve kedvetlen lett.

2011.04.22 07:11MTI

"Húsz év mégsem lehet ilyen hosszú idő. Hogy lehet az, hogy az 1989-es alkotmányt, amelyet mi együtt utasítottunk el, amelyet Te is elutasítottál, amelyet a Fidesz mindig is elvetett, most ilyen erővel veszed a védelmed alá? Bizonyára emlékszel, hogy az alkotmány átmeneti szabályait lefektető ellenzéki kerekasztal és a kommunisták közötti paktumot sosem írtuk alá" - írja a miniszterelnök.

Orbán Viktor
szerint az emberek jogos elvárása egy kétharmados többséggel szemben, hogy az elmúlt húsz zavaros év tapasztalatain nyugvó új alaptörvényt alkossanak.

"Az elfogadott új alaptörvény Magyarország alaptörvénye, minden magyar ember alaptörvénye. Jogi és politikai felhatalmazás alapján jogosan és helyesen alkotta meg az Országgyűlés. Áll szilárdan és megingathatatlanul a magyar népet képviselők több mint kétharmadának akaratából. Most ezekre az alapokra kell fölhúznunk 2012. január 1-jéig azt az építményt, amely boldogabb, elégedettebb, békésebb és szeretetteljesebb jövőt ad majd Magyarországnak" - fogalmaz a miniszterelnök. "Különleges pillanat és nagy lehetőség ez az ország számára - folytatja Orbán Viktor. - Nekünk most az a dolgunk, hogy politikai hovatartozástól, értékrendtől és hitvallástól függetlenül éljünk a lehetőséggel, és tegyünk azért, hogy a magyar családok nagyobb jólétben és nagyobb biztonságban élhessenek ezután."

Úgy véli, fordulóponthoz jutott Magyarország.

"Soha nem volt még ilyen jó okunk reménykedni abban, hogy a múltból cipelt terhektől megszabadulva végre új, végre jobb élet életet élhetünk közösen. Az emberek nem kíváncsiak a régi vitákra. Nem azt várják tőlünk, hogy végtelen és megfoghatatlan szópárbajokban egyik a másik fölé kerekedjen, hanem azt, hogy közösen teremtsük meg azt a Magyarországot, amelyet büszkén adhatunk majd át gyermekeinknek örökül" - írja a miniszterelnök.

Ne írja alá az új alaptörvényt

Ne írja alá az új alaptörvényt a köztársasági elnök - ezt kérték a csütörtök este a Sándor-palotánál demonstráló civilek.

A rendezvényen, amelyet a szólásszabadság-tüntetések szervezői, a több mint 84 ezer tagú Egymillióan a magyar sajtószabadságért elnevezésű Facebook-csoport hirdettek meg, mintegy kétszázan tüntettek - ahogy mondták - a "köztársasági elnök bölcs döntéséért". A résztvevők a többi között "Uralkodj magadon" és "A hatalom mi vagyunk" feliratú táblákkal üzentek az államfőnek.

A színpadra lépő civilek egymondatos indoklásukban a többi között azzal érveltek: az új alaptörvény "egypárti diktátum"; bebetonozza a kormány hatalmát; kirekeszti a kisebbségeket; szembeállítja a terhes nő és a magzat érdekeit és az abortusz betiltásához vezethet; mindenkire ráerőlteti a keresztény, nemzeti világképet; antiszociális és antiszolidáris.

(fotó: MTI)


"Mélyen aggasztó"

Az Amnesty International (AI) "mélyen aggasztónak" tartja, hogy az új alkotmány nemzetközi és európai emberi jogi normákat sért. A nemzetközi jogvédő szervezet is arra szólította fel a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az alkotmányt.

Az AI közleménye szerint az aggodalomra különösen okot adó pontok: az élet védelmének garantálása a fogantatás pillanatától; a házasság intézményének meghatározása mint egy férfi és nő közötti életközösség; a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés bevezetése és a szexuális irányultság alapján való hátrányos megkülönböztetés tilalmának kihagyása.

"Irritáltságot vált ki"

Isten, áldd meg a magyart címmel a Neue Zürcher Zeitung nemzetközi kiadásában Cyrill Stieger, a tekintélyes svájci napilap szerkesztő munkatársa úgy vélekedett, Magyarország "nemigen lehet büszke" a parlamentben "sietősen átcsempészett" alkotmányra.

Orbán Viktor miniszterelnök a választások előtt új társadalmi szerződésről beszélt, amelyet a nemzeti együttműködés rendszerének nevezett.

"Ebből azonban semmit sem lehetett érezni az alkotmánynak a háromból két ellenzéki párt részéről bojkottált kidolgozásánál, éppen ellenkezőleg: Magyarország épp olyan megosztott, mint korábban volt" - fogalmazott. Már a preambulum is irritáltságot vált ki - írta.

A "vallási emelkedettségű, dagályos pátosszal íródott" bevezető rögzíti, hogy miben kell hinnie a nemzetnek, és mi mellett tegyen hitet. Az előtérben nem az állampolgár, hanem "az etnikailag, kulturálisan és vallásilag meghatározott magyar nemzet" áll. A lakosság egy része, legyenek valamely kisebbség tagjai vagy nem keresztények, marginalizálva érezhetik magukat. A preambulum "obskurus fordulatait" történelmi giccsnek is fel lehetne fogni, de valójában egy paternalista beállítottság kifejeződései - vélekedett a cikkíró. Önmagában az, hogy az alaptörvéalkotmánybíróság ny korlátozza az hatáskörét, mindenesetre azt mutatja, hogy Orbánnál mindenekelőtt a hatalom bebetonozásáról van szó - vélte a szerző. "Orbán nem ismer olyan szavakat, mint kiegyezés vagy kompromisszum. A hatalmi igény abszolút" - írta. "A politikai basáskodás gyorsan veszélyes autoritarizmusba csaphat át". Az országnak egy Fidesz-alkotmánya van, amelyet a lakosság egy része elutasít - írta a Neue Zürcher Zeitung. Levélben reagált Magyarország londoni nagykövete, az alkotmányozás előkészítésére létrehozott nemzeti konzultációs testület tagja a The Economist által a magyar alkotmányozási folyamatról nemrégiben közölt írásra.

Csák János, akinek levelét a liberális irányzatú gazdasági-politikai hetilap az olvasói levelek rovatában ismertette, rámutatott, hogy az új alaptörvény célja az egyének és közösségek szabadságának és jogainak biztosítása, "de célja az is, hogy bennünket mint nemzetet meghatározzon".

A kereszténységre és a Szent Koronára történő utalások egyszerűen annak a fontos szerepnek az elismerését jelentik, amelyet ezek a magyar történelemben betöltöttek - írja a diplomata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.