Tüntetnek, tüntetnek, tüntetnek

A civilek sem írnák alá Schmitt helyében az alaptörvényt

Ne írja alá az új alaptörvényt a köztársasági elnök - ezt kérték a csütörtök este a Sándor-palotánál demonstráló civilek.

2011.04.21 19:12MTI

A rendezvényen, amelyet a szólásszabadság-tüntetések szervezői hirdettek meg, mintegy kétszázan tüntettek - ahogy mondták - a "köztársasági elnök bölcs döntéséért".

A résztvevők a többi között "Uralkodj magadon" és "A hatalom mi vagyunk" feliratú táblákkal üzentek az államfőnek, Bárdos Deák Ágnes énekesnő pedig nemcsak magyarul, csehül is arra kérte a hivatalos látogatáson Prágában tartózkodó Schmitt Pált, hogy ne szignálja az új alaptörvényt.

A színpadra lépő civilek egymondatos indoklásukban a többi között azzal érveltek: az új alaptörvény "egypárti diktátum"; bebetonozza a kormány hatalmát; kirekeszti a kisebbségeket; szembeállítja a terhes nő és a magzat érdekeit és az abortusz betiltásához vezethet; mindenkire ráerőlteti a keresztény, nemzeti világképet; antiszociális és antiszolidáris; valamint úgy vélekedtek: az 1989-ben elfogadott alkotmány biztosította a jogállamiságot és a demokratikus berendezkedést, ezért nincs szükség újra.

A több mint 84 ezer tagú Egymillióan a magyar sajtószabadságért elnevezésű Facebook-csoport a médiatörvénnyel szembeni tiltakozásul alakult.

Rendezésében januárban két alkalommal is a jogszabály ellen demonstráltak Budapesten.

Március 15-én a csoport az Erzsébet hídnál tartott tüntetést, ahol a felszólalók már nemcsak a médiatörvényt, hanem az alkotmányozási folyamatot is élesen bírálták. Múlt pénteken pedig az Alkotmány utcában rendezett demonstráción az új alaptörvény elutasítására szólítottak fel a sajtószabadság-tüntetések szervezői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.