Befolyás a teljes intézményrendszerre

"Szomorú fordulat": a Libération elemzése a magyar alkotmány szövegéről

A parlamenti jóváhagyás előtt álló új magyar alkotmányról közölt Orbán Viktor miniszterelnök fotójával illusztrált elemzést hétfői számában a Libération.

2011.04.18 07:30MTI

A baloldali francia újság szerint az új alkotmány "szomorú fordulat a posztkommunista Magyarország történetében: ... a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök nem egyszerűen Magyarországra változtatja a Magyar Köztársaság nevét, hanem éppen akkor szakít a jogállam alapelveivel, amikor az Európai Unió soros elnöki tisztét tölti be".
   
A lap kiemeli, hogy "az ideológiailag az amerikai Republikánus Párthoz közel álló konzervatív és nacionalista miniszterelnök és a +morális többséget+ képviselő jobboldal" új alaptörvénye "Istenhez, a Szent Koronához és a hazához folyamodik", és rögzíti, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő között jöhet létre.
   
A szöveg - mint a Libération írja - a határon túli magyarok szavazati jogának megadására is lehetőséget teremt, akik január 1-e óta már kaphatnak magyar útlevelet. "A Fidesz célja az, hogy megszerezze a külföldön élő magyarok szavazatait a következő választásokra" - idéz a lap egy meg nem nevezett ellenzéki képviselőt. "A kérdés növelheti a feszültségeket a szomszédos országokkal" - tette hozzá a cikk szerzője.
   
Florence La Bruyere szerint azonban a "legsúlyosabb az állampolgárok törvény előtti egyenlősége elvének elvetése, amelyet pedig minden, Magyarország által is aláírt európai szerződés magába foglal".  
   
A szombati tüntetésen egy nyugdíjas tanár arról beszélt a tudósítónak, hogy míg a korábbi alkotmány alapján minden állampolgárnak joga volt a szociális biztonsághoz, addig az új szöveg alapján szerinte az állam arra fog törekedni, hogy azoknak biztosítson szociális biztonságot, akik a közösség számára hasznos tevékenységét folytatnak. A tüntető "Én hiszek Európában!" feliratú francia és magyar nyelvű táblával vett részt a megmozduláson, amellyel Orbán azon kijelentésre utalt, hogy "Mi nem hiszünk az Európai Unióban, mi Magyarországban hiszünk" - emlékeztetett a lap.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért elnevezésű Facebook-csoport megmozdulásán egy diák pedig azt hangsúlyozta a lap tudósítójának: "míg a francia alkotmány kimondja, hogy az állampolgároknak az állam által garantált jogaik vannak, addig Magyarországon ezentúl az államnak vannak jogai, és jaj azoknak az állampolgároknak, akik azokat nem tartják tiszteletben".
   
A lap idézi az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közös közleményét is, amely szerint az új alkotmány szakít azzal az alapelvvel, hogy az alapvető jogok az embert ember mivoltánál fogva illetik meg, s a jövőben az alapvető jogok korlátozásának alapjául szolgálhatnak olyan értékek, mint a lojalitás vagy a hűség - mutat rá a lap.
   
Az elemzés úgy véli: "az új alaptörvény Orbán pártjának egyebek mellett befolyást biztosít a teljes intézményrendszerre azzal, hogy létrehoz egy olyan szervezetet, amely lehetővé teheti a Fidesz számára, hogy ha ellenzékbe kerül, egyfajta alkotmányos puccsot végrehajtva, visszatérjen a hatalomba". A Költségvetési Tanácsnak, amelynek tagjai több évig a miniszterelnökhöz közeli emberek, ugyanis korlátlan vétójoga lesz a parlament által elfogadott költségvetést illetően. És amennyiben az Országgyűlésnek nem sikerül a büdzsét elfogadnia, az Orbán Viktorhoz közel álló köztársasági elnök feloszlathatja a parlamentet - hívta fel a figyelmet a Libération.
   
A lap megjegyzi, hogy a miniszterelnök a jelenlegi 1949-es alkotmányt "sztálinista csökevénynek" tartja, annak ellenére, hogy azt 1989 óta folyamatosan módosították annak érdekében, hogy megfeleljen egy európai uniós taghoz méltó demokratikus állam normáinak.
   

"Az új (alkotmány) sokkal rosszabb" - vélekedik a cikk szerzője. Idézi Halmai Gábor alkotmányjogászt, aki szerint az új alaptörvény az európai szerződések számos demokratikus elvét megsérti, s furcsa módon nagyon emlékeztet a kommunista állam alkotmányára. Véleménye szerint egy ilyen szöveggel Magyarországot soha nem vették volna fel az Európai Unióba. 
   
A lap szerint ezt gondolja a bírósági vezetők egy jelentős része is, akik az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása és a bírói függetlenség megszüntetése ellen tiltakoztak az új alkotmány kapcsán. 
   
A Libération úgy véli: „Orbán Viktor jól tudja, hogy az európai intézmények nem mernek majd szankciókat foganatosítani Magyarország ellen az alkotmány miatt. "A médiát érintő szájkosártörvény tesztként szolgált: a magyarországi és külföldi tiltakozások ellenére, az Európai Bizottság megelégedett néhány, olyan apróbb változtatással, amelyek semmit nem tompítottak a szöveg büntető jellegén" - írta a Libération.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.