Politika és fajgyűlölet vezérelte a támadásokat

Romagyilkosságok: "mindegy, kit ölnek meg, a cél a fontos"

Csontos István negyedrendű vádlott szerint társai politikai okokból és fajgyűlöletből hajtották végre a romák elleni támadássorozatot, azt tartva szem előtt: "mindegy, kit ölnek meg, a cél a fontos".

2011.04.13 16:09MTI

A büntetőperben szerdán befejeződött a bizonyítási eljárás a Pest Megyei Bíróságon, az ügy tárgyalása a jövő héten tanúmeghallgatással folytatódik.
   
A hat halálos áldozatot követelő támadássorozat ügyében, ötszörösen minősülő emberölés és más bűncselekmények miatt indított büntetőper szerdai tárgyalásán fenntartott nyomozati vallomásában Csontos István azt mondta: társai azért, hogy zavargások törjenek ki az országban, cigányok mellett politikusok elleni robbantásos merényletre és a bűnbanda kiszélesítésére tettek törekvéseket.
   
Nyomozati vallomásában Csontos azt állította: Kiss Árpád egy "Csipesz" nevű férfira akarta "kenni" a gyilkosságokat, erről egy cellatársa beszélt neki, aki korábban egy zárkában volt a támadássorozat elsőrendű vádlottjával.
   
A gyanúsítotti vallomások ismertetésének befejezése után Miszori László tanácsvezető bíró azoknak a lefoglalt mobiltelefonoknak a hívásforgalmi adatait ismertette, amelyeket az elkövetők a vád szerint kizárólag a támadásoknál használtak az egymás közötti kapcsolattartásra.
   
Bérdi Zsolt, az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád védője - aki a szerdai tárgyalás kezdetén elfogultságot jelentett be a bíró ellen - délután azt indítványozta, hogy a bíróság bizonyítékként kérje be a TV2 kereskedelmi televíziótól azt az interjút, amelyben Csontos István arról beszél: nem emlékszik, hogy a tiszalöki gyilkosság után a hazafelé vezető úton mi történt, nem hallotta, a társai miről beszélnek, őt nem avatták be a részletekbe. Az ügyvéd közlése szerint ugyanis az akkor elmondottak szöges ellentétben állnak Csontosnak a bírósági tárgyaláson tett vallomásával.
   
A szerdai tárgyaláson a vádlottak továbbra is tagadták, hogy közük lenne a halálos áldozatokkal vagy sérülésekkel járó, romák elleni támadássorozathoz, illetve a besenyszögi fegyverrabláshoz.
   
A négy vádlott közül csak Kiss Árpád ismerte el eddig a galgagyörki, a piricsi és a tarnabodi bűncselekményt, és társait - testvérét, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot - is megnevezte. Csontos István, akit bűnsegédlettel vádolnak, azt állítja: társai követték el a tiszalöki és a kislétai, egy-egy halálos áldozattal járó támadást.
   
Miszori László a bizonyítás eljárás befejezésével a bírósági tárgyalást berekesztette, és

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.