Elutasították, de nem adják fel!

A Fidesz-KDNP újra benyújtja az egészségügy átalakításáról szóló törvényjavaslatot

A Fidesz-KDNP frakciószövetség harmadszor is benyújtja az Országgyűlésnek a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szakértői által elkészített, az egészségügy megújítását szolgáló törvénytervezetet - közölte a Fidesz szakpolitikusa szerdán Budapesten.

2008.03.26 16:12MTI

"Újra be fogjuk nyújtani a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szakértői által elkészített törvénytervezetet, harmadszor is be fogjuk nyújtani, harmadszor is jelezni fogjuk a magyar Országgyűlésnek (...), hogy van alternatíva" az egészségügy átalakításában - mondta Mikola István. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke úgy vélte, legalább törvényjavaslatuk tárgysorozatba vételét támogatni kellene az Országgyűlésben, hogy szakmai vitát folytathassanak róla. Hozzátette: előterjesztésüket a civil szervezetek is támogatják.

A parlament egészségügyi bizottsága szerdán nem vette tárgysorozatba a Fidesz-KDNP törvényjavaslatát, amelynek célja az egybiztosítós, nemzeti kockázatközösségen alapuló, szolidaritás elvű egészségbiztosítás visszaállítása. Arra a kérdésre, hogy elfogadható-e a Fidesz számára, ha a régiós pénztárak megmaradnak, ám állami tulajdonban, Mikola István közölte: ez elfogadható, ám új törvényre van szükség, hiszen a mostani jogszabály a piacnyitásról, a pénzügyi befektetők szerepvállalásáról szól. Mint elhangzott, a Fidesz egyetért azzal, hogy az európai tervezési-statisztikai régiók mentén jöjjenek létre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) regionális decentralizált igazgatási szervezetei.

A baj az ellenzéki képviselő szerint az, hogy ebben a koalíciós partnerek között nincs egyetértés. Mikola István megjegyezte: az egészségügyi miniszter újra és újra a pénzügyi befektetők szerepét hangsúlyozza, azt, hogy a reform nem ér semmit, "ha nem jelennek meg természetesen az ő klientúrájukhoz közel álló pénzügyi nagyvállalkozók, befektetők". A fideszes politikus emlékeztetett: az egészségügyi bizottság szerdai ülésén önálló képviselői indítványként terjesztették elő a Fidesz-KDNP Orbán Viktor, Mikola István, Semjén Zsolt és Nagy Kálmán által jegyzett törvénytervezetét, amelynek célja Mikola István szavai szerint az, hogy "segítsenek a kormánynak visszavonni az egészségbiztosítás piacosítására vonatkozó törvényt".

Kitért arra, hogy előterjesztésük a "kifarolás" lehetőségét szolgálta volna "a mostanra kialakult csapdahelyzetből a kormányoldalnak, ám e lehetőséggel utóbbi nem élt". "Továbbra is úgy látjuk, hogy a kis liberális politikai erő forgatja ujja körül az MSZP-t, a szocialisták pedig, mivel nincs egészségügyi stratégiájuk és programjuk, örök kompromisszumokra törekednek" - fogalmazott a Mikola István, aki szerint a kompromisszumok egyre nagyobb veszélyt jelentenek. Példaként említette azt a hírt, amely szerint a koalíciós egyeztetéseken felmerült, legyenek száz százalékos állami tulajdonú pénztárak, és legyenek olyanok is, amelyekben helyet kapnak a befektetők.

Mikola István szerint az ilyen megoldás esélyegyenlőtlenséghez, szegregációhoz vezetne, hiszen ott, ahol van fizetőképes kereslet - mint a fővárosban -, megjelennének a befektetők, míg a szegényebb országrészekben maradna a szegény állam. A fideszes képviselő úgy látja, egy ilyen megoldással megpecsételődne az elmaradott térségekben élők gyógyulási esélye.

Egészségügyi bizottság: nem a Fidesz-KDNP javaslatára

Nem találta általános vitára alkalmasnak a parlament egészségügyi bizottsága szerdán a Fidesz-KDNP törvényjavaslatát, amely az egybiztosítós, nemzeti kockázatközösségen alapuló, szolidaritás elvű egészségbiztosítás visszaállítását célozza.

A Magyar Vöröskereszt budapesti székházában tartott kihelyezett ülésen az egészségügyi bizottság 10 igen szavazattal, 13 ellenében, egy tartózkodás mellett utasította el az ellenzéki javaslatot. Olvassa el a teljes cikket itt!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.