Szoci volt a fő rivális

A Fidesz-KDNP politikusa nyerte a zuglói időközi képviselő-választást

A Fidesz-KDNP politikusa nyerte a zuglói időközi képviselő-választást vasárnap - közölte Cseke Vanda, az önkormányzat szóvivője a helyi választási bizottság előzetes adatai alapján.

2011.04.10 22:00MTI

Tildy Balázs a szavazatok 39,1 százalékát szerezte meg; fő riválisa, a szocialista Demeter Márta a voksok 30,3 százalékát kapta; a harmadik az LMP-s Kaibinger Gábor lett 17,5 százalékkal. A Jobbik jelöltje, Czeglédi János a negyedik helyen végzett 8,3 százalékkal, a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete (ZÉK) jelöltje, Benedettiné Kiss Renáta 3,7 százalékot kapott, a Munkáspárt színeiben induló Hajdu József 1,1 százalékot szerzett.

A választási részvétel a XIV. kerületi 1-es számú választókerületben 27 százalékos volt. (A választókerületben 5.741 a választásra jogosultak száma.) A helyi választási bizottság este megállapította, hogy az LMP jelöltje megsértette a kampánycsendet és a választás tisztaságát, mert a voksolás idején bement az egyik szavazókörbe, és ott beszélgetett az egyik szavazatszámláló bizottsági taggal, továbbá étellel is kínálta. (A testület határozata egyelőre nem jogerős, azt a Fővárosi Választási Bizottságon lehet megtámadni.) A választást azért kellett kiírni, mert Garaba Imre fideszes politikus családi okokra hivatkozva lemondott mandátumáról. A fideszes egyéni választókerületi győzelemmel a Fidesz-KDNP megőrizte erejét a képviselő-testületben.

A kormányzó pártszövetség az októberi önkormányzati választáson valamennyi választókerületet megnyerte, az ellenzék csak kompenzációs listán szerzett mandátumot.

Zuglóban május 29-én újabb időközi önkormányzati képviselő-választást tartanak, mert a 3-as számú választókerületben - ugyancsak egy fideszes képviselő - lemondott mandátumáról. (Pusztai Pétert egy önkormányzati cég vezetőjévé választották; a tisztség összeférhetetlen a képviselőséggel, ezért adta vissza mandátumát.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.