Több tízezren jelentek meg

Szakszervezeti tüntetés: "egy szociális Európáért vagyunk itt"

Megkezdődött a magyar szakszervezetek és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) közös tüntetése szombaton, a szervezők által 40 ezer fősre becsült tömeg a Hősök terén gyülekezik.

2011.04.09 17:27MTI

John Monks az ETUC főtitkára elmondta: 22 európai ország 45 szakszervezete mintegy 5 ezer résztvevővel képviselteti magát, a magyar tüntetők száma pedig 35 ezerre tehető.

A demonstrációt az európai gazdasági- és pénzügyminiszterek gödöllői csúcstalálkozójával egy időben tartják.

A résztvevő szakszervezetek több munkahelyet és igazságos béreket követelnek.

A tömeg a tervek szerint fél kettőkor indul el az Andrássy úton az Oktogonra, ahol több beszéd is elhangzik majd: felszólal John Monks az ETUC főtitkára, Borsik János az Autonómok, Kuti László az ÉSZT, Gaskó István a Liga, Pataky Péter az MSZOSZ, Palkovics Imre a Munkástanácsok és Varga László a SZEF elnöke, valamint több külföldi szakszervezeti vezető is.

Elindult a tömeg az Andrássy úton

Elindult a magyar szakszervezetek és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) közös tüntetésére összegyűlt - a szervezők által 40 ezer fősre becsült - tömeg a Hősök teréről az Andrássy úton szombaton kora délután.

A demonstrálók zászlókat, színes léggömböket, és különböző nyelvű transzparenseket visznek magukkal. A táblákon egyebek mellett társadalmi igazságosságot, társadalmi párbeszédet követelnek, illetve több és jobb munkahelyet az európai fiataloknak. A tüntetést nagy nemzetközi sajtóérdeklődés övezi, a tömeget számos külföldi tv-stáb kíséri.

A magyar szakszervezetek és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) közös demonstrációjának résztvevői gyülekeznek a Hősök terén (Fotó: MTI)


A megszorítások ellen tüntetnek Budapesten a görögök és a portugálok is

Európai Unió és tagállamainak kormányai által bevezetett megszorító intézkedések ellen tiltakoznak Budapesten a portugál és görög szakszervezetek, amelyek - további 20 európai ország képviselőivel együtt - vesznek részt a magyar szakszervezetek és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) közös tüntetésén.

Lueinda Damaso, portugál tanár, az UGT szakszervezet tagja a helyszínen nyilatkozva elmondta: a megszorítások és a Portugáliát súlyosan érintő pénzügyi válság miatt jöttek el erre a tüntetésre.

„Azért, hogy nemet mondjunk a megszorításokra, nemet a munkások további megsarcolására” - tette hozzá. Országa helyzetéről azt mondta: a legutóbbi megszorító csomag nagyon nehéz helyzetbe hozta volna a portugálokat. „De azt gondolom, hogy menni fog, ki fogunk jutni a bajból; nagyon nehéz lesz, szorít az idő, de sikerülni fog” - fogalmazott a portugál tüntető.

Georges Dassis, a görög ADEDY tagja  azt mondta: azért vannak itt, hogy tüntessenek az Európai Unió és a magyar kormány által bevezetett megszorító intézkedések ellen.

Hozzátette, hogy Görögországban folyamatosak a megszorítások, a kormány intézkedései a legrosszabb helyzetben lévő társadalmi rétegeket sújtják a legjobban. Elmondta: a szakszervezetek és a dolgozók minden lehetséges eszközzel tiltakoznak a pénzügyi piacok ellen, a pénzügyi spekulánsok ellen.

Azt követeljük, az európai szövetséggel közösen, hogy az EU valódi szociálpolitikával álljon elő, amely az unió egész lakosságát segíti - fogalmazott a görög szakszervezeti tag. Elmondta azt is, hogy a budapesti tüntetésre szimbolikus delegációval érkeztek, mivel kevés pénzük van.

Az európai gazdasági- és pénzügyminiszterek gödöllői csúcstalálkozójával egy időben tartott tüntetés résztvevői több munkahelyet és igazságos béreket követelnek.(MTI)


A szakszervezetek eurókötvényeket és a pénzügy tranzakciók megadóztatását támogatják

A pénzügyi tranzakciók megadóztatását, euróövezeti kötvények kibocsátását, növekedést támogató alapok létrehozását, valamint a fiatalok munkához juttatását javasolja John Monks, az Európai Szakszervezetet Szövetségének (ETUC) elnöke.

A szombati szakszervezeti tüntetést megelőzően John Monks elmondta: az európai gazdasági és pénzügyminiszterek pénteken és szombaton találkoznak Budapesten, ahol a közös gazdasági kormányzás megerősítéséről tárgyalnak, s a szakszervezetek "szeretnék világossá tenni, hogy ez nemcsak az erősebb kormányzásról szól, hanem az európai szociális államok fennmaradásáról". "Arról, hogy ne a munkások fizessék annak a válságnak a költségeit, amely a bankok miatt alakult ki" - mondta a szakszervezeti vezető. Úgy vélte, nem igazságos a kilábalás jelenlegi módja: túl kevés teher van a pénzügyi intézményeken és túl sok azokon, akik nem képesek több terhet elviselni. Az üzenetünk az, hogy kevesebb megszorítás, több növekedés - fogalmazott a szakszervezeti vezető. Monks abbéli reményének is hangot adott, hogy Portugália számára igazságos feltételeket szabnának a mentőcsomagban.

"Ne olyanokat, amelyek tovább nehezítik kilábalását a válságból" - tette hozzá. Elmondta: úgy látják, hogy Írország és Görögország esetében az EU intézkedései inkább hátráltatták a fejlődést, mintsem javítottak volna a helyzeten. A világválságról szólva úgy fogalmazott: a dolgozók kétszer fizettek nagy terhet; először, amikor a bankokat kellett kimenteni, másodszor pedig a munkahelyek megszűnésével és az alacsonyabb bérekkel, illetve a szociális ellátó- és a nyugdíjrendszerek visszaszorításával.

"Úgy látom, hogy nagyon súlyos válságban vagyunk és nehéz elfogadni, hogy a korábban kimentett bankok visszatértek a korábbi üzletmenethez és visszatértek a korábbi bónuszkifizetésekhez" - tette hozzá. Monks elmondta, hogy több konkrét javaslattal is előállnak az ECOFIN résztvevőinek, ilyen például a pénzügyi tranzakciók megadóztatása. Egy kevés ebből származó bevétel sokat segítene a nehéz helyzetbe került kormányzatoknak - mondta, hozzátéve: eljött az eurókötvények ideje is. Úgy látják, hogy az EU ezzel a jövedelemforrással is segíthetne a bajba jutott országoknak. Növekedést támogató alapokra van szükség, amelyek új iparágakat, új munkahelyek teremtését segíti elő, és végül a fiatal munkanélküliek munkához juttatására kellene programot kidolgozni - mondta a szakszervezeti vezető.

Monks szerint, ha a gazdasági és pénzügyminiszterek erről tárgyalnának "ahelyett, hogy a munkaköltségek lefaragásán dolgoznának", sokkal eredményesebb tárgyalás lehetne a hétvégén Budapesten.

Rendőri intézkedés nem történt

Nem volt szükség rendőri intézkedésre az Európai Szakszervezeti Szövetség és a magyar érdekképviseletek közös szombati budapesti tüntetése alatt - tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu honlapon.

Közölték ugyanakkor, hogy a demonstráció megkezdése előtt a biztosításban részt vevő rendőrök a városligeti Petőfi Csarnok közelében egy légpuskával sétáló férfira figyeltek fel, akit megállítottak, igazoltattak, és átvizsgálták a ruházatát. Ennek során légpuskalőszerek, vipera és borsspray került elő.

A rendőrök átvizsgálták a közelben parkoló autóját is, amelynek csomagterében egy baseballütőt találtak. A 48 éves budapesti férfit előállították a zuglói rendőrkapitányságra, ahol közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása, valamint a légfegyverek tárolására és szállítására vonatkozó szabályok megsértése miatt szabálysértési eljárás indult ellene.

A BRFK kommunikációs osztálya emellett tájékoztatott arról is, hogy az előbbi helyszíntől nem messze - állampolgári jelzés alapján - a rendőrök igazoltattak egy román állampolgárt, aki a XIV. kerületi Állatkerti sétányon egy parkolási cég alkalmazottjának kiadva magát, jogtalanul próbált parkolási díjat szedni. A rendőrök őt is előállították a zuglói kapitányságra.

A szakszervezeti vezetők a megszorítások ellen emeltek szót

A megszorító intézkedések beszüntetésére és a társadalmi párbeszéd helyreállítására szólították fel az európai vezetőket és a magyar kormányt a szakszervezetek képviselői az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) és a magyar érdekképviseleti szövetségek budapesti tüntetésén szombaton Budapesten.

A munkások nem fogják megfizetni a válság költségeit - mondta John Monks, az Európai Szakszervezetek Szövetségének (ETUC) főtitkára a demonstrálók előtt az Oktogonon. Kijelentette: munkahelyeket, növekedést és a szociális ellátórendszerek fenntartását követelik a gödöllői tanácskozáson résztvevő gazdasági- és pénzügyminiszterektől. Elmondta: a bankvezetői jutalmak átlagosan 27 százalékkal nőttek az előző évben az Európai Unióban. John Monks leszögezte: "Nem fogjuk tűrni az ilyen jutalmakat" és nem adják fel, addig folytatják a kampányt ameddig szükséges. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: azért jöttek ide, hogy tiltakozzanak a kormány "munkavállalókat nyomorító" intézkedései ellen.

"Tiltakozunk a bérek és a táppénz csökkentése, a munkavállalói jogok csorbítása miatt, tiltakozunk amiatt, hogy nem akarják emelni a nyugdíjakat és a kormány és a munkáltatók között létrejött paktum miatt - mondta a szakszervezeti vezető.

Kijelentette, hogy a szövetség tárgyalásokat akar a kormánnyal.

"Felelőtlenség helyett felelős kormányzást akarunk" - tette hozzá. Kuti László, a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke szerint a kormány intézkedései veszélyeztetik a jövő nemzedékeket. Elmondta: az európai pénzügyminiszterek csökkenteni akarják a kiadásokat és növelni a megszorításokat. Ez nem fogadhatjuk el - tette hozzá.

Kuti László szerint a magyar kormány csökkenti az oktatásban eltöltött időt, hogy rosszul képzett, rosszul fizetett munkások tömegei álljanak rendelkezésre. "Ezzel elveszítjük ifjúságunk jövőjét" - értékelte az ÉSzT elnöke. Mi tisztességes munkahelyeket, tisztességes munkát, tisztes bért követelünk, amiből élni, nem csak megélni lehet - szögezte le.

Gaskó István, a LIGA elnöke úgy fogalmazott: "nem kérünk az európai megszorító intézkedésekből, de nem kérünk a magyarokból sem". Kijelentette, hogy a munkavállalókat nem a miniszterelnök, hanem ők, a szakszervezetek képviselik. Sérelmezte az indoklás nélküli felmondás bevezetését, a sztrájktörvény "ellehetetlenítését", és azt, hogy a kormány olyan jogszabályokat alkot, amelyek visszamenőleg írnak elő kötelezettségeket.

"Elhatároztuk, nem hagyjuk így tovább menni a dolgokat" - mondta Gaskó István, hozzátéve: ha a magyar kormány nem változtat kormányzási stílusán, "a törvények semmibe vételén", akkor nagyon sokat fognak még velük találkozni. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a rendezvényen megjelent tömeg azt bizonyítja, hogy nem megkerülhetők a magyar munkavállalók, és a szakszervezet. Tömeg vagyunk és erős európai mozgalom részeként vagyunk itt - tette hozzá Palkovics Imre, Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke szerint „primitív és olcsó hazugság”, hogy a magyar gazdaság gondjait a lakosság túlfogyasztása okozta.

Elmondta: a neoliberális szélsőséges gazdaságpolitika vezette be, hogy nincs közösségi, csupán egyéni érdek.

Palkovics Imre szerint megszűnt a számonkérhetőség és a hatalom valódi birtokosa a pénzvilág lett. És fel sem merül bennük, hogy a keletkezett károkat igazságosan terítsék szét a társadalomban és azokkal fizettessék meg, aki okozták azokat - tette hozzá. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke számon kérte a kormányon: miért hagyja, hogy a soros EU-elnökséget adó országban legyen a legrosszabb szociális párbeszéd.

Egy szociális Európáért vagyunk itt - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.