Zöldség, gyümölcs, mozgás és nem dohányzás

Szócska szerint 14 évvel tovább élhetnénk

Szócska Miklós csütörtökön az egészség világnapja alkalmából a Normafánál tartott rendhagyó sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a rendszeres fizikai aktivitás, a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a dohányzás kerülése átlagosan 14 évvel növelheti a várható élettartamot.

2011.04.07 13:30MTI

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára kiemelte, hogy 19 percenként hal meg egy ember Magyarországon a dohányzás következtében. Így évente 28 ezer ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségekben, azaz kétszer annyi, mint összességében alkoholizmus, kábítószer-fogyasztás, baleset, erőszakos halál, öngyilkosság és AIDS miatt.
   
"Ezzel a normafai sétával arra próbáljuk felhívni a figyelmet, hogy a természetjárást még a gazdasági válság sem veheti el az emberektől" - magyarázta Szócska Miklós.
   
Az államtitkár kifejtette: bár a politikusokhoz hasonlóan az átlagemberek sem tehetik meg, hogy hétköznap kimenjenek a természetbe, a mozgáshiányt úgy is pótolni lehet, hogy aki teheti, lift helyett lépcsőzzön vagy akár egy megállóval előbb szálljon le a buszról munkába menet.
   
A magyarországi népegészségügyi helyzet tarthatatlan állapotáról árulkodnak azok a statisztikai adatok is, amelyek szerint Magyarországon a felnőtt lakosság csaknem kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az uniós tagállamok között a nők elhízását tekintve az első helyen áll az ország.
   
A magas vérnyomás ma 2,5 millió embert érint hazánkban, a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás több mint egyharmaddal, a daganatos betegségek aránya 30 százalékkal lenne csökkenthető - hangzott el a csütörtöki sétán.
   
Szócska Miklós az emberek személyes felelősségére is felhívta a figyelmet. A méhnyakrák - a tüdőrák és az emlőrák után - a harmadik leggyakoribb daganatos betegség Magyarországon, évente 1000-1200 esetre derül fény, és átlagosan 400 nő hal ebben a betegségben.
   
"A szűrővizsgálatokhoz való egyszerűbb hozzáférést is tervezzük" - mondta az államtitkár. Hozzátette: tisztában vannak a rendszer akadályaival, és szeretnék, ha nem fordulhatna elő olyan eset, hogy például az évente ajánlott rákszűrésről azért utasítják el az egészségére jobban ügyelő beteget, mert a korábbi szűrővizsgálat óta nem telt el pontosan a 365 nap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.