Társtettesként követett el gyilkosságot

Megkezdődött a vokányi gyilkos egykori élettársának pere

Jog, bíróság, bűnügy, emberölés Megkezdődött a 2000-ben elkövetett vokányi gyilkosság miatt jogerősen elítélt és jelenleg a kiszabott szabadságvesztést töltő volt rendőrtiszt, Rozsi Attila egykori élettársának pere szerdán a Baranya Megyei Bíróságon.

2011.04.06 15:48MTI

A nő ellen társtettesként elkövetett emberölés gyanújával indult eljárás, mert az ügyészség szerint az asszony segített a nyomozónak férje megölésében.
   
Varga Mária szerdán tagadta, hogy részt vett volna a bűncselekményben. A per első napján meghallgatták Rozsi Attilát is, aki viszont azt mondta: a nővel együtt tervelték ki és követték el a bűncselekményt.
   
A volt rendőrtiszt azt vallotta: egykori élettársával együtt mentek el a férj vokányi házához, ahol a nő azzal kért bebocsátást, hogy elutazik és szeretné megbeszélni a férfival gyermekeik felügyeletét. Amikor beléptek a házba és meggyőződtek arról, hogy rajtuk és a nő férjén kívül más nincs ott, ő fegyvert rántott és négyszer meglőtte a férfit. A sebesült azonban próbált elmenekülni, ekkor az asszony segített lefogni férjét, hogy ő még kétszer bele tudjon lőni.
   
Rozsi Attilát, a pécsi rendőrkapitányság volt kiemelt főnyomozóját 2007-ben jogerősen 18 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla. Az ítélethirdetéskor elhangzott tényállás szerint a rendőr őrnagy 2000. február 6-án Vokányban több lövéssel megölte élettársa férjét, hogy "megoldja" azt az anyagi problémát, amelyet a nő válásának elhúzódása okozott.
   
A főnyomozó még 1998-ban létesített szerelmi, majd élettársi viszonyt a kapitányságon dolgozó kolléganőjével. Korábbi házasságuk felbontása, a válás elhúzódása miatt azonban a párnak anyagi problémái voltak. A vagyonjogi kérdések megoldását elsősorban a nő férje akadályozta. Ezt az akkori rendőr őrnagy a férfi megölésével akarta megoldani, s arra számított, hogy a férfi halálával új szerelme rendelkezne kiskorú gyermekeinek öröksége felett is.
   
A rendőr egy bűnöző ismerősének beszélt arról, hogy felmerült benne a férj megölésének gondolata. Egy fegyvergyűjtőtől korábban vásárolt egy 22-es kaliberű hatástalanított, de visszaélesített lőfegyvert az ahhoz készített egyedi hangtompítóval és lézeres irányzékkal együtt. A gyilkossághoz egy régi autót is szerzett, s arra hamis bosnyák rendszámot szerelt.

A rendőr 2000. február 6-án elutazott Vokányba, bement a férj házába, ahol a férfit dulakodást követően a pisztolyból leadott hét lövéssel megölte. A gyilkos fegyvert a helyszíntől hat kilométerre egy patakba dobta, ahol azt néhány nappal később helybéliek megtalálták.
   
A rendőrség az őrnagyot és élettársát néhány napon belül elfogta és előzetes letartóztatásba helyezte, munkaviszonyukat megszüntette, ám a vádemeléshez nem találtak elég bizonyítékot, ezért később szabadon engedték őket. Az ügy adatait az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) úgynevezett "döglött ügyek" osztálya később újraértékelte, és a férfi ellen javaslatot tett az ügyészségnek a vádemelésre.
   
Bár a vádlott mindvégig tagadta bűnösségét, az első és a másodfokon eljáró bíróság is úgy ítélte meg: az ügy bizonyítékai olyan zárt logikai láncot alkotnak, melynek alapján egyértelmű, hogy a gyilkosságot a volt rendőrtiszt követte el. Az indoklás szerint csak neki volt indítéka: ellenséges viszonyban volt a sértettel, fegyvert és régi autót vett hamis rendszámmal, terveiről beszélt bűnöző ismerősének, az emberölést követően pedig semmi, még az asztalon hagyott pénztárca sem tűnt el az áldozat otthonából.
   
Az ügy azonban nem zárult le Rozsi Attila jogerős elítélésével. A Pécsi Városi Bíróság tavaly nyáron a nyomozás folytatását rendelte el, mert az elítélt volt rendőrtiszt egy beadványban terhelő vallomást tett párjára, aki így újra gyanúsított lett. Az MTI forrásai szerint ezt a lépést a kapcsolatukban bekövetkezett változás eredményezhette.
   
Varga Mária pere csütörtökön tanúmeghallgatásokkal folytatódik a Baranya Megyei Bíróságon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.