Mi lesz az atomreaktorokkal?

Győztek a Zöldek, megugrott az áram ára Németországban

Rekordot döntött Németországban az áramtőzsdén a villamos energia ára, miután történelmi győzelmet arattak a Zöldek a vasárnapi németországi tartományi parlamenti választásokon.

2011.03.28 10:53MTI

A 2012-re szóló határidős kontraktus ára megawattóránként 59,30 euróra emelkedett hétfőn reggel, ami a legmagasabb 2008 ősze óta.
   
Kereskedők elmondták: azzal, hogy Baden-Württembergben, Németország legfejlettebb tartományában nagy valószínűséggel a Zöldek és a szociáldemokraták alakítanak kormányt és környezetvédő lesz a tartományi kormány miniszterelnöke, a Zöldek irányítása alá kerül az EnBW energiaszolgáltató, amely négy atomreaktort üzemeltet a tartományban, kettőt-kettőt Neckarwestheim és Philippsburgban.
   
"Ez azt jelenti, hogy Németországban nagy valószínűséggel a tervezettnél korábban fog kiesni az áramtermelésből jelentős mennyiségű nukleáris kapacitás" - mondta egy kereskedő, hozzátéve: ez a lehetőség hajtotta fel az árakat.
   
A vasárnapi választásokon vereséget szenvedett CDU-kormány  - amely 1953 óta irányította Baden-Württemberg tartományt - az atomenergiát támogató politikájának jegyében tavaly egyebek mellett többségi részesedést vásárolt az EnBW energiaszolgáltatóban.
   
Az első értékelések szerint mindenekelőtt a japán atomkatasztrófa hatására, illetve a németországi atomerőművek jövőjéről ennek kapcsán kibontakozott vita nyomán a környezetvédők több mint kétszeresét szerezték korábbi szavazataiknak mind Baden-Württemberg, mind Rajna-Pfalz tartományban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.