A szolgáltató pénzt vár a megyeházától

Menzalakat Pest megyében: miért nem törleszt a megyeháza?

A cég ügyvezetője szerint a HunGast Kft. értetlenül áll a Pest megyei fenntartású közintézményekben folyó étkeztetés jelenlegi gyakorlata előtt, hiszen ha a megyeháza tud fizetni az ételt jelenleg szállító külső vállalkozóknak, akkor törleszthetné a 800 millió forintra duzzadt adósságát szerződéses partnerének.

2011.03.23 13:04MTI

A megyei fenntartású középiskolákba, illetve szociális intézményekbe 2007 óta a HunGast Kft. szállította a meleg ételt, de miután az önkormányzat március 2-ig nem fizette ki a januári étkeztetésért kiszámlázott 154 millió forintot, a cég másnap beszüntette a szolgáltatást, s bezárta a konyhákat, étkezőket a 18 érintett középiskolában. A megyeháza az előző évben 460 milliós tartozást halmozott fel, a kft. a törlesztésre az idén augusztus végéig haladékot adott.
   
A két fél közötti tárgyalások eredménytelenek maradtak, ezért - ellehetetlenülésre hivatkozva - a HunGast március 12-től a bentlakásos speciális iskolákban és a szociális intézményekben is menzastopot rendelt el. Igaz, az utóbbi intézmények konyháit és étkezőit nem zárták be, sőt dolgozóik segítettek az időközben helyi vállalkozóktól megrendelt étel tálalásában, a mosogatásban és takarításban is.
   
A március 17-re 800 millió forintot elérő kintlévősége miatt a HunGast közös megegyezéssel történő szerződésbontást javasolt a megyei önkormányzatnak, szigorú feltételekkel; ilyen a tetemes tartozás kifizetése, illetve kártérítés. A javaslatról pénteki rendkívüli közgyűlésén dönt az önkormányzat.

 

Kérfalusi Attila, a HunGast Kft. ügyvezetője szerdán azt közölte, hogy az elmúlt napokban sem történt előrelépés a 800 milliós tartozás törlesztésében, miközben - információi szerint - az önkormányzat maradéktalanul kifizeti az érintett intézményekbe jelenleg ételt szállító vállalkozókat. Hozzátette: eddig is erejükön felül segítettek a helyzet rendezésében, hiszen munkatársai egy ideje ingyen dolgoznak, de pénz nélkül legfeljebb március végéig gyakorolhatnak bármiféle gesztust.
   
"Félő, hogy a megegyezés és az elszámolás hiányában a HunGast Kft.-nek be kell zárnia a konyhákat, ami együtt jár az eszközök leszerelésével és értékesítésével is" - mondta Kérfalusi Attila.
   
Ambrus Andrásnak, a megyeháza szóvivőjének arra a korábbi felvetésére, miszerint a végső megegyezés érdekében a HunGastnak ki kellene nyitnia a 18 középiskola március 3-án bezárt konyháit és étkezőit is, az ügyvezető leszögezte: pénz nélkül nem adják birtokba ezeket a helyiségeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.