Schmitt Pál a Paprika csárdában akciózott

Schmitt Pál, helyesírás egyes

Alsó tagozatban is pellengérre állították volna érte, köztársasági elnökként azonban csak a szégyen marad. Schmitt Pál sokadjára bizonyította: nem sok köze van a helyesíráshoz. Ezúttal egysoros üzenetében vétett két hajmeresztő hibát.

2011.03.21 08:41ma.hu

Általános iskolában volt egy osztálytársam, akit Schmikl Mártonnak hívtak. És volt egy matektanárunk is, akinek kifejezetten komoly problémát jelentett Marci táblához való kihívása. Próbálkozott szegény a nyolc év alatt, de a Smíd, Smikk, Smill, illetve ezen fonémák kevert változatain kívül többre sajnos nem futotta erejéből. Pedig mindent megtett a siker érdekében, és noha egy harmadfokú két ismeretlenes egyenlet megoldása a kisujjában volt, és a cosinus tétel segítségével bármikor kiszámította álmából is felébresztve a háromszög ismeretlen oldalának hosszát, ez az egészen egyszerű kifejezés mégis megoldhatatlan feladatnak számított a tanárnőnek.

Valahogy ilyen viszonyban van a helyesírással Schmitt Pál is, aki a magyar nyelv védelmének és művelésének önjelölt élharcosaként vív ádáz küzdelmet. Ezeddig sikertelenül. Pedig nem tette magának magasra a lécet - legalábbis egy átlag magyarnak a Himnusz első sora, vagy saját foglalkozásának leírása nem okoz gondot -, mégis számtalan pofonba futott már bele. A legfrissebb arcpírt az országhatár közelében álló hegyeshalmi Paprika csárdánál szedte össze.

 

Schmitt Pál ugyanis a helyi hagyományokhoz igazodva tollat ragadott, hogy a csárda üdvözlőfalára személyes üzenetet firkantson: "Első álamfői látogatásom első álomásán. Köszönettel: Schmitt Pál, 2010. szept. 7."
Kínos. Ahogy a korábbi hibák is. Bocsánatkérés mégsem történt soha. Feltehetőleg ezúttal sem lesz, pedig illene. Üdvözölendő dolog, ha a köztársasági elnök egy nemes ügy élére kíván állni, ám miután ezt senki sem várta el tőle, előbb fel kellene/illene nőnie a feladathoz. Addig pedig irány egy magántanárhoz, és legalább egy százszavas kiskáté összeállítása történjen meg. Egy olyané, amiben benne vannak azon alapvető kifejezések, melyeket nap mint nap használ az ember. Mint például az állomás. Schmitt Pál számos állomást hagyott maga mögött, közel a hetvenhez feltehetőleg az utolsó nagyobbak egyikét. Jó lenne, ha nem ilyen ostoba hibák maradnának meg az emberben egy kétszeres világ- és olimpiai bajnokról, aki spanyol és svájci nagykövet, valamint a magyar Országgyűlés elnöke is volt.  

Botka

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.