Pellengéren a piramisjáték

Baumag-csalás: 13 ezer kisbefektető 40 milliárd forintos kára

A vádlottak meghallgatásával folytatódik március 21-én, hétfőn a Baumag büntetőper.

2011.03.20 18:14HavariaPress

A Fővárosi Bíróságon folytatódik az idén március 16-án újraindult Baumag-per. A megismételt elsőfokú eljárásra azért kerül sor, mert a 2010. január 8-án a Fővárosi Bíróságon megszületett elsőfokú ítéletet – mely alapján az I. rendű vádlottat, B. László alapítót, tőkebefektetési csalás miatt 7 év szabadságvesztésre, 9 év közügyektől való eltiltásra ítélték, valamint 9 millió forint pénz-mellékbüntetést is kapott –, idén január elején hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla, eljárási szabálytalanságok miatt.

Az Ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság az indokolási kötelezettségének nem tett teljes körűen eleget: „a törvényi előírás, kötelező előírás ellenére az elsőfokú bíróság nem sorolta föl a bizonyítékokat, illetőleg azt, hogy a bizonyítékokat hogyan értékelte az eljárás során. Ezt pedig a másodfokú bíróság nem pótolhatja”.

A megismételt eljárás első tárgyalási napján a bíró ismertette a másodfokú – hatályon kívül helyező – végzést, az elsőfokú ítéletet, valamint megkezdődött az I. rendű vádlott meghallgatása. Március 21-én, hétfőn folytatódik a vádlottak kihallgatása.

A vád szerint a Baumag szövetkezet 1995-től a kisbefektetőket a banki kamatokat jelentősen meghaladó hozamígérettel csábította magához. A lényegében piramisjáték-szerűen működő rendszer 2003 végére összeomlott, és a kisbefektetők hűtlen kezelés miatt elvesztették a pénzüket.


A Baumag vezetői nagyjából tizenháromezer kisbefektetőt károsítottak meg, összesen negyven milliárd forinttal. (A volt kisbefektetők, akik polgári perek százait indították, azért is sürgetik az eljárás befejezését, mert a Baumag szövetkezet és vezetőinek vagyonát a nyomozás megindításakor zár alá helyezték.)

A megismételt büntetőpernek, az I. rendű B. László mellett még 11 vádlottja van, akiket hűtlen kezelés bűntette miatt vonhatnak majd felelősségre.

Polgári peres eljárásban tavaly már született jogerős ítélet, amikor a Baumag felszámolója, a Mátraholding perelte be a csalást elkövető céget.

A Fővárosi Ítélőtábla, 2010. április 9-én, másodfokon jogerősen jóváhagyta a Baumag-ügyben az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma 2007. április 3-án kihirdetett ítéletét, melyben a Baumagot és az érdekeltségébe tartozó további 18 céget több mint 18 milliárd forint megfizetésére kötelezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.