Kiírják a Love me tendert

A II. kerület sem csinálna Presley teret a budai hídfőből

A II. kerületi önkormányzat vezetése támogatja Tarlós István főpolgármesternek azt a döntését, amely szerint az Elvis Presley teret nem a II. kerületben, a Margit híd budai hídfőjénél kívánja kijelölni.

2011.03.17 20:27Adamik Zsolt

Az önkormányzat közleményében - a főváros vezetőihez hasonlóan arra mutat rá, hogy az említett budai közterületen található az első világháborús magyar és lengyel történelmi vonatkozású Przemysl-emlékmű. E közös drámai emlék méltó megőrzése mindenkori feladatunk, és fontos eleme a hagyományos lengyel-magyar kapcsolat megtartásának - hangoztatták.

Közölték, a kérdésben kikérték az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat hivatalvezetőjének, valamint - egy telefonos felmérés keretében - a II. kerület lakosságának véleményét is.

A hivatalvezető, valamint a több mint 12 ezer megkérdezett kerületi válaszadó 73 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az eddig névtelen közterületnek a rajta álló emlékmű témájához jobban illeszkedő elnevezést javasol.

"Természetesen egy ezrek halálát kívánó első világháborús esemény és a magyarok forradalma mellett kiálló amerikai rocklegenda egyaránt méltó lehet arra, hogy iránta való tiszteletünket kifejezzük, ám nem szerencsés kettejük emlékét összekötni, és róluk egyazon helyen megemlékezni" - írták.

A Városháza kommunikációs igazgatója, Szűcs Somlyó Mária szerdán elmondta, hogy a főváros vezetői a Ferenc körút-Üllői út kereszteződést neveznék el Elvis Presley térnek.

Az internetes szavazás végeredménye szerint a Margit híd budai hídfője lehetett volna az Elvis Presley tér, de a főváros "erős lengyel kötődésre" hivatkozva mégis azt javasolta a közgyűlésnek, hogy a szavazáson "még dobogós" VIII-IX. kerületi helyszínt, a Ferenc körút-Üllői út kereszteződését nevezzék el Elvis Presley-ről.

A Margit híd budai hídfőjénél található az első világháború egyik legvéresebb, a magyar és lengyel történelem közös drámai eseményének, a Przemysl erőd orosz ostromának emlékműve.

A Przemysl erődnek, Európa harmadik legnagyobb erődjének védelmében több ezer magyar katona vett részt, közülük sokakat az 1915. március 18-i kapituláció után orosz hadifogságba hurcoltak.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében azt írta: "a magyar és lengyel történelem e közös drámai emlékének méltó megőrzése mindenkori feladatunk, és fontos eleme a hagyományos lengyel-magyar kapcsolat megtartásának".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.