A főnöke melegnek hitte, ezért megalázta

Egymilliós büntetést ért a "buzizás"

Sajtóinformációk szerint Fővárosi Bíróság szerint jogos volt, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság egymillió forintos bírságot szabott ki egy vidéki kábeltévére.

2011.03.09 08:02ma.hu

A Biatorbágyi Kábeltévé Kft. tulajdonában lévő médiumnak azért kellett kifizetnie a pénzbüntetést, mert az egyik melegnek hitt dolgozójának állandó zaklatásban volt része munkahelyén, sőt végül a képernyőről is letiltották. Az ügyet a tévé vitte tovább a bíróság elé, de hiába támadta meg az EBH határozatát.

Ahogy arról az Index beszámolt, a tévét egy volt dolgozója panaszolta be tavaly az EBH-nál azzal, hogy a főnöke melegnek hitte, és ezért állandó zaklatásban volt része a munkahelyén, kollégái is elidegenedtek tőle, végül a képernyőről is letiltották. A fiatalember, akinek az sem javított a helyzetén, hogy barátnője van, tanúkkal és hangfelvétellel igazolta a zaklatások megtörténtét.

Az EBH bizonyítottnak találta, hogy a főnök ilyeneket mondott neki és egy munkatársának: nem felelnek meg a társadalmi szerepelvárásoknak, “amiből előbb-utóbb baj lesz”, az ő idejében az ilyen embert “úgy tökön rúgták volna, hogy leesik a feje”. Az EBH bizonyítottnak találta, hogy a tévé ügyvezetője aktív előidézője volt annak, hogy a munkahelyen ellenséges, megalázó, megszégyenítő és félelemkeltő környezet alakult ki – írja az Index.

A főnök részben azzal próbált védekezni, hogy nem volt tisztában a kialakult légkörrel, másrészt pedig arra hivatkozott, hogy az ellenséges légkört maga a panaszos alakította ki azzal, hogy lekezelően bánt a női munkatársakkal, a panaszos és munkatársa nem ismerték azt a szót, hogy köszönöm, külön ebédeltek, és nem jártak a többiekkel dohányozni. A hatóság azonban rámutatott: ha ez igaz is lenne, az sem indokolná a munkáltató szélsőségesen zaklató jellegű viselkedését.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.