Bálnátlan marad a közraktár

Jó ideig nem shoppingolhatunk a Duna-parti buborék alatt

A hatalmas, bálnának induló, azonban üvegbuborékká transzformálódott épületegyüttes beruházója felülvizsgálatot kért a PPP-konstrukciós projektre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkárságánál. Vajon tényleg szándékos hátráltatásról van szó, vagy megalapozott műszaki problémák állnak a háttérben?

2011.03.07 19:20ma.hu

A Duna-parti Közraktárak helyén épülő CET fejlesztőcége, a Porto Investment úgy véli: „megalapozatlan indokokra hivatkozva” hátráltatja az épület megnyitását a főváros műszaki kérdésekben eljáró cége, a Fiműv Zrt. és az új fővárosi vezetés, amely ráadásul egymilliárd forintot is leemelt a generálkivitelező és alvállalkozói számláiról. Budapest szerint ez azért történt meg, mert a Porto nem tett eleget a szerződésben foglaltaknak.

A beruházás folytatása márpedig várat magára, mivel a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat nem írta alá a közműszerződések egy részét, használatbavételi engedélyt pedig csak akkor kapnak, ha mindkét áramfelvételi pontra lesz szerződés, és a gázfogyasztásra vonatkozó papírokra is aláírás kerül. Hab a tortán, hogy a bérleti szerződések véglegesítése és a bérbeadási pályázat megindítása mindaddig nem történhet meg, míg a főváros nem hajlandó végrehajtani azt az azonnali hatályú közgyűlési határozatot, amelyben a testület a bérbeadások szabályozásának felülvizsgálatát rendelte el.

A beruházó a felülvizsgálat kezdeményezésével párhuzamosan tovább folytatja a helyiségek bérbe adását és az építkezést a pénzügyi fedezet erejéig. A tervek szerint egy év késéssel, idén augusztus 20-án nyitja meg kapuit a Central European Time épülete.

A kép forrása: Könnyűszerkezetes Építés (VI. évfolyam 2. szám 2010. október)


A Porto szerint a szándékos késleltetés miatt Budapest egy 8,5 milliárd forint értékű vagyongyarapodástól, a CET által nyújtott kulturális és turisztikai értéktől, s az azokból származtatható közvetett előnyöktől esik el.

Még az is elképzelhető, hogy megalapozottan tartják vissza a két meglévő régi raktárépületen átnyúló egyedi, és többször módosított tervezésű üveghéj átadását a nagyközönségnek. Szakmai körökben ugyanis megkérdőjelezik az üveg-acél szerkezet szerelési eljárását, és az alkalmazott rögzítéstechnikát. Noha az ilyen épületekbe beépített üvegek biztonságosak, azaz repedés, törés, zuhanás esetén apró gömböcskékké törnek, amelyek nem jelenthetnek veszélyt az emberéletre, amennyiben rossz a víz- és páraelvezetése egy ilyen fém-üveg szerkezetnek, néhány éven belül nagyon csúnya látványt nyújthatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.