"Az alkotmányozást helyettesítette"

Pozsgay: választójog kell az állampolgársághoz

Pozsgay Imre szerint a jelenleg hatályos alkotmány nem védte kellően a munkavállalókat és az állami vagyont. Az új alkotmány tervezetének kidolgozásában is részt vevő politikus az alkotmánybíróságról szólva kijelentette: a testület az alkotmányozást helyettesítette az elmúlt húsz évben.

2011.02.10 11:40MR1- Kossuth

Bár Pozsgay Imre is részt vett az 1989-es alkotmánymódosítás kidolgozásában, nem tartja sértőnek Orbán Viktor kritikáját a hatályos alaptörvényről, amely a kormányfő megfogalmazása szerint a szovjet gondolkodásmód alapján készült.

Az új alkotmány tervezetének kidolgozásában is részt vevő politikus az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: egyetért a miniszterelnökkel, mert „a súlyos kompromisszumokkal és jelentős változtatásokkal elfogadott alkotmány keretei között olyan események történtek meg, amelyeket egy jól működő alkotmány sáncai mögött nem lehet elkövetni”.

Példaként említette, hogy a mostani alkotmány nem védte kellően a munkavállalókat a külföldi cégekkel szemben, nem biztosított megfelelő eszközöket a nemzeti vagyon és az állami tulajdon elherdálásának megakadályozására, és nem sikerült megadni az állampolgárságot a határon túl élő magyarságnak.

„A most hatályban lévő alkotmány nem védi meg az országot” – fogalmazott.


Pozsgay Imre úgy látja: az Alkotmánybíróság az alkotmányozást helyettesítette az elmúlt húsz évben, „alkotmányozó szerepbe lépett elő az úgynevezett láthatatlan alkotmány jegyében”. Az Alkotmánybírósággal egy olyan nagy befolyású és hatású szervezet jött létre, amely fölött senkinek nem volt ellenőrzése – vélekedett.

A kérdésre, hogy csökkenteni kell-e a testület hatáskörét, úgy válaszolt: az Alkotmánybíróságot is szabályozni kell. Hetenként nyolc-tíz ügy kerül a taláros testület elé, „miközben például a német alkotmánybíróság vért izzad, ha évente ennyi üggyel kell foglalkoznia.”

Az alkotmány jelenlegi tervezetéből Pozsgay Imre a kétkamarás parlament gondolatát hiányolja, a határon túli magyarok állampolgárságáról szólva pedig kijelentette: ki kell mondani, hogy aki bármilyen jogalapon magyar állampolgárrá válik, annak egyenjogúnak kell lennie, vagyis választójoga is legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.