Nem is hatnak a szerek? Kiderül!

Homeopátiás túladagolás Szegeden

A homeopátiás készítmények hatástalanságát bizonyítandó homeopátiás "túladagolást" hajtottak végre önkéntesek egy szegedi gyógyszertár előtt szombaton.

2011.02.05 13:49ma.hu, MTI

Az aktivisták az ajánlott mennyiség többszörösét, egy teljes doboznyit vettek be egy többek között álmatlanságra ajánlott szerből. Az önkéntesek félóra elteltével is vidáman beszélgettek a téren, s mint mondták, egyikük sem álmosodott el.

De aki valaha is használt homeopátiást szert, az tudja, hogy a mennyiségnek semmi köze a hatáshoz, azt csak azok képzelik, akik a gyógyszergyárak által tudatlanságba tartott orvosi egyetemre jártak. Homeopátiás szerek esetén a szer információ tartalma fontos. Így a sok eszetlen résztvevő, azt sem tudta mit csinál.

A figyelemfelkeltő demonstráció célja, hogy az utca emberében is tudatosítsa, a homeopátiaként ismert eljárás nincs tudományos bizonyítékokkal alátámasztva, a készítmények hatásosságát nem vizsgálják, és számos szabályozási hiányosság is tapasztalható engedélyezésük körül - mondta Görgyey János kutatóbiológus, a szegedi akció egyik szervezője. Azt nem monda el a kutató, hogy ha valaminek a hatásosságát nem vizsgálják, attól az még lehet hatásos.

Hozzátette: a homeopátiás szerek például nem mennek át olyan szigorú klinikai kipróbáláson, mint amilyen minden igazi gyógyszer esetében kötelező. De azt már nem tette hozzá, nem is halnak meg homeopátiás szerektől, ellentétben azzal, hogy naponta halnak meg emberek olyan gyógyszerektől, melyek engedélyezve vannak.

A napokban huszonöt ország több mint hatvan városában - többek között Budapesten és Székesfehérvárott is - megrendezett kampány nevéül és időpontjául azért választották 10:23-at, mert a kémiában az Avogadro-szám - hatszor tíz a huszonharmadikon - jelöli az egy molnyi anyagmennyiséget.

Amikor a homeopaták "igazán hatásos" készítményeket állítanak elő, olyan nagy hígítású készítményeket adnak pácienseiknek, amelyben már egyetlen molekulányi hatóanyag sincsen, ami a kiindulási anyagból származhatna. Azt állítják, a sorozatos hígítások során "gyógyító információ" jut át a kiindulási anyagból a szinte végtelenségig felvizezett "gyógyszerbe" - magyarázta a kutató.

Görgyey János kifejtette, azt szeretnék elérni, hogy készítőik végre tudományos módszerekkel igazolják a homeopátiás szerek hatásosságát, vagy ellenkező esetben ne árulják azokat gyógyszerként.

A szakember hangsúlyozta, bár napjainkban sok áltudományos módszer és ezen alapuló készítmény jelenik meg a piacon, azonban a homeopátiás szerek az egyetlenek, amelyek a magyar gyógyszertörzskönyvben szerepelnek, noha hatásosságukat nem bizonyította senki. Mégis sokan gyógyulnak meg tőlük, ami nem is tetszik a gyógyszergyáraknak, akik nem gyártanak homeopátiás szereket. Persze azt is badarság állítani, hogy mindent meg lehet gyógyítani homeopátiával, de azért támadni valamit, mert a működési elv megértése meghaladja valaki értelmi képességeit, szintén badarság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.