Alig győzik fogadni

MSZP: az szja csökkentése vezetett a magán-nyugdíjpénztári rendszer szétveréséhez

Az MSZP szerint a személyi jövedelemadó (szja) "felső tízezernek kedvező" csökkentése vezetett a magán-nyugdíjpénztári rendszer szétveréséhez, "hárommillió ember kifosztásához".

2011.01.31 17:22MTI

Török Zsolt, a szocialisták szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány az adórendszer igazságtalan átalakítása miatt bekövetkező bevételkiesést akarta mérsékelni, ezért döntött előbb a magán-nyugdíjpénztári befizetések átutalásának 14 hónapra történő felfüggesztéséről, majd a megtakarítások "lenyúlásáról".

Szavai szerint a költségvetésen keletkező lyuk létrejöttében közrejátszottak a "forint bedöntéséhez" vezető fideszes nyilatkozatok is, amelyek miatt a devizahitelesek törlesztőrészletei tovább emelkedtek.

Szólt arról is, hogy ha ezután - a miniszterelnök nyilatkozatának megfelelően - csak annyit fizetnek ki nyugdíjakra, amennyit a járulékokból beszednek, az a következő években 20-25 százalékos nyugdíjcsökkentést eredményezhet. Vagy bevezetik a 70 éves nyugdíjkorhatárral járó svéd modellt - tette hozzá. Párttársa, Korózs Lajos úgy fogalmazott: a Fidesz pillanatnyi érdekei miatt veri szét a nyugdíjrendszert, miközben fogalma sincs, mi lesz azzal tíz, húsz, harminc év múlva.

Az MSZP elnökségi tagja arra kérte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, tegye lehetővé, hogy akik nyilatkozni akarnak a magán-nyugdíjpénztári tagságuk fenntartásáról, ezt éjfélig tehessék meg, mivel például a főigazgatóság Fiumei úti ügyfélszolgálatán - ahol Török Zsolttal együtt leadták nyilatkozatukat - alig győzik fogadni a papírokat. Elismeréssel szólt ugyanakkor az ügyfélszolgálat munkatársairól, amiért gördülékenyen végzik munkájukat.

A politikus visszautasította a miniszterelnök szóvivőjének vasárnapi kijelentését, hogy a szocialisták utolsó leheletükig képviselik a milliárdosok érdekeit. Mint mondta: a jelenleg is a nyilatkozattétel miatt sorban álló fiatalok nem milliárdosok, hanem munkavállalók, akik adót, járulékot fizetnek, "a hátukon viszik az országot", és több bölcsesség van bennük, mint Szijjártó Péterben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.