"Szokatlan a hangnem"

Deutsch: Senki nem üldözi a filozófusokat!

Költői túlzás a német filozófusok nyílt levelének azon állítása, hogy Magyarországon politikai üldöztetésnek lennének kitéve egyes filozófusok, köztük Heller Ágnes - nyilatkozta Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő.

2011.01.31 12:43ma.hu

A politikus a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában hétfő reggel azt mondta: ennek az ügynek a hátterében is az áll, hogy sokan még mindig nem képesek megemészteni a Fidesz-KDNP kétharmados választási győzelmét.

Deutsch úgy tapasztalja: a korábbi, elfogult stílust kezdi tárgyszerűbb hangnem felváltani a magyar médiatörvényről folytatott európai vitában. Az természetes, hogy az Európai Unió különböző intézményeiben, avagy az európai nyilvánosságban egyes országok belpolitikai eseményeivel foglalkoznak.

Hogy ilyen erős, ennyire érzelemgazdag legyen a kritikus hangnem, az ritkábban fordul elő – utalt a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos Európai Unión belüli reakciókra Deutsch Tamás.

“Ilyen értelemben valóban szokatlan a hangnem, ami az elmúlt időszak eseményeit jellemezte. Bár az elmúlt egy hétben, tíz napban, főleg Orbán Viktor Európai Parlamentben történt szereplését követően, érezhető hangnemváltást tapasztalok” - mondta a néppárti képviselő.

Azaz: szerinte a korábban döntően tárgyi tévedésekre alapuló és meglehetősen elfogult, sok elemében egyenesen sértő, méltatlan hangnemű kritikát egy sokkal tárgyszerűbb hangnem váltja fel. “Nagyon remélem, hogy ha továbbra is szó lesz a magyar médiatörvényről, akkor egy ilyen, sokkal tárgyszerűbb hangnemben folyik majd tovább az eszmecsere” - szögezte le a fideszes politikus.

Kritizálni szabad, kárt okozni nem

A német filozófusok – köztük a világszerte ismert Jürgen Habermas – nyílt levélben közzétett aggodalmát, miszerint magyar filozófusok, köztük Heller Ágnes politikai üldöztetésnek vannak kitéve Magyarországon, Deutsch Tamás “költői túlzásnak” nevezte, amely “az említett magyar és külföldi, egyébként kiváló filozófusok írói munkásságának részét képezi”.

“Költői túlzás Magyarországon a sajtószabadság megszűntéről beszélni, és végképp költői túlzás arról beszélni, hogy bárkinek a magyar politikai hatalomtól, kormányzattól, a magyar államtól kiinduló politikai üldöztetéssel kellene szembenéznie” - érvelt Deutsch, aki szerint ez az eset is annak a hangulatkeltő megnyilatkozássorozatnak a része, ami mögött nem valós tények húzódnak meg.

“Az alapvető ok a háttérben az, hogy nagyon sokan még mindig nem tudnak beletörődni abba, hogy a magyar polgárok, példátlan többséggel, hatalmas bizalmat megmutatva, kétharmados politikai többséggel ruházták fel a Fideszt és a KDNP-t a választásokon”- hangzott a politikus véleménye.

Hozzátette: természetesen bárkinek szabadságában áll, hogy ez a választási eredmény neki ne tetsszen, és akár kritikus véleményt fogalmazzon meg ezzel kapcsolatban. De ez nem mehet el odáig, hogy kisebb-nagyobb, vagy óriási hazugságokat fogalmazzon meg, és ezeket Magyarországon vagy külföldön próbálja meg terjeszteni – kézzelfogható, konkrét károkat okozva ezzel Magyarországnak – szögezte le Deutsch Tamás a műsorban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.