"Nincs idő érdemben átgondolni"

Magán-nyugdíjpénztárak: egy hónapos hosszabbítást kér az MSZP

A határidő holnap jár le, ám az MSZP szerint a kormánynak meg kellene hosszabbítania a magán-nyugdíjpénztári tagság melletti nyilatkozat határidejét, egy hónappal. Véleményük szerint már "százezres nagyságrendben" vannak, akik megtakarításaikat nem óhajtják átadni "Orbán Viktornak és tettestársainak".

2011.01.30 13:30MTI

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, "zárórához közeledik a Fidesz ventillátor-hadművelete", amelynek lényege, hogy "szerte-szanaszét fújja" a magán-nyugdíjpénztári tagok megtakarításait, "alapvetően a Fidesz pazarló gazdaságpolitikájának fedezetéül".

Hangsúlyozta: a szocialista párt "abban a szent pillanatban visszaállítja" a magánnyugdíjpénztáraknál maradók jogveszteségeit, ahogy kormányra kerül; emellett egy, az egész országra kiterjedő jogsegélyszolgálattal segíti azokat a közszférában és a közhivatalokban dolgozókat, akiket a magán-nyugdíjpénztári döntésük miatt fenyegetnek kirúgással.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány által biztosított határidő nem elegendő arra, hogy az "emberek érdemben is jól át tudják gondolni" a nyugdíjpénztári kérdést.

Szanyi Tibor felidézte, hogy már az előző héten is tumultuózus jelenetek alakultak ki azokon a helyeken, ahol nyilatkozni lehet a magánnyugdíjpénztáraknál maradásról, ezért az MSZP korábban azt kérte, hogy a hétvégén is tartsanak nyitva ezek az adminisztratív pontok.

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja a Medián legfrissebb felmérésére hivatkozva arra emlékeztetett, hogy a lakosság nagyobb része nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításának jelenlegi formájával.

A politikus szerint ezt bizonyítja, hogy immáron tízezrek nyilatkoztak úgy: kényszer hatására lépnek át az állami nyugdíjrendszerbe. Hozzátette: a szocialisták biztosan nem hagyják, hogy a magánnyugdíjpénztárakban maradók a jövőben ne gyarapíthassák szolgálati idejüket.

Az Alkotmánybíróság kedvezőtlen döntése esetén ebben a kérdésben "megyünk tovább Strasbourgba, és megyünk tovább Luxemburgba" - fűzte hozzá.

Korózs Lajos közölte: az MSZP kormányra kerülve minden magán-nyugdíjpénztári tagnak visszaadja az ingyenes egészségügyi rendszerhez való hozzáférés jogát.

A szocialista politikus megjegyezte, hogy már a következő évtől kezdve is "nagyságrendekkel többen érkeznek a nyugdíjrendszerbe, mint eddig bármikor", vagyis a rendszer 2014-es fenntartásához a munkanélküliségi rátának 7 százalék alatt kell lennie, a gazdasági növekedésnek el kell érnie legalább a 6 százalékot, a keresetnövekedésnek meg kell haladnia az 5 százalékot, a nyugdíjemelésnek pedig a 4,5 százalékot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.