Nem lenne szabad lehetetlen helyzetbe hozni

A budapesti Fidelitas aggódik a Sziget miatt

A budapesti Fidelitas aggodalommal figyeli a Sziget fesztivál körül kialakult helyzetet.

2011.01.28 12:23MTI

Böröcz László közleményében azt írja, egyetértenek a főváros azon megfontolásával, mely szerint mostantól minden, a területén szerveződő eseménytől területhasználati díjat követeljenek meg, ám ezzel egy időben azok támogatását is megfontolja.

A budapesti Fidelitas úgy véli, hogy ez a rendszer "húsz korrupt év után végre átláthatósághoz és rendhez vezethet Budapesten". Álláspontjuk szerint azonban méltánytalan volna, ha az új rendszer éppen Budapest legnépszerűbb közösségi eseményét hozná lehetetlen helyzetbe.

Böröcz László leszögezi, hogy a Sziget érték, amely közvetlen és közvetett adóbevételek formájában is jelentős összegekkel járul hozzá a város és az ország gazdaságához. Hozzáteszi, hogy a fesztivál növeli Budapest és Magyarország ismertségét Európában, és végül, de nem utolsó sorban, színvonalas és ma már minden szempontból biztonságos szórakozási lehetőséget nyújt a fiataloknak.

Szerinte a Sziget eltűnése a fővárosból nem csupán a fesztivál szervezőinek, de az önkormányzatnak és az országnak sem érdeke, legkevésbé pedig a budapesti fiataloknak lenne az.

A budapesti Fidelitas elnöke úgy fogalmaz, hisznek benne, hogy lehetséges olyan megállapodás, mely korrekt és átlátható, ugyanakkor lehetővé teszi a fesztivál zavartalan megrendezését. Emiatt arra biztatják a fővárosi önkormányzatot, hogy mindezekre tekintettel hozza meg jövőbeni döntéseit.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes január 11-én jelentette be, a főváros vezetése úgy döntött, hogy a jövőben nem biztosítja ingyen a Sziget fesztiválnak a területet, hanem közterület-használati díjat kér.

Indoklásként elmondta, a fővárosi költségvetési koncepció készítésekor figyelembe vették azt az elvet, hogy a főváros minden olyan bevételéről, amely rendeletéből vagy vagyona hasznosításából származik, csak indokolt esetben mondhat le.

Tarlós István
főpolgármester később azt mondta, a város jelenlegi pénzügyi helyzetében véget kell vetni az ingyenes szolgáltatásoknak. A városvezető kijelentette: az nem lehet, hogy egyesek kapnak ingyenességet, mások meg nem. Hozzátette, hogy a Sziget fesztivál szervezőinek az előző városvezetés által kalkulált díjtételek alapján 2,5 milliárd forintot kellene fizetniük, de a Sziget ebből "nagyon komoly kedvezményt fog kapni".

Arra a kérdésre, mekkora lesz ez a kedvezmény, azt mondta, 1-1,5 milliárd forint között "ingadoznak" a kedvezmény mértékével.

Gerendai Károly, a Sziget fesztivál ügyvezetője az első bejelentés után találkozót kért az ügyben a főpolgármestertől. Január 24-én a két fél megbeszélést tartott, amely után Gerendai Károly azt mondta, közeledtek egymáshoz az álláspontok. Közvetlenül a találkozó után az MTI-vel azt közölte, hogy alapvetően pozitív hozzáállást érzékelt a városvezetés részéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.