Dübörög a dioxinbotrány

Fidesz: a lakosság érdekében korlátozták a német sertéshúsok forgalmazását

A Fidesz helyesnek tartja a német sertéshús felhasználásának és forgalmazásának szerdán, a dioxinbotrány miatt, elrendelt átmeneti korlátozását. Ez a kormánypárt szerint elsősorban lakossági igényeket szolgál és nem ellenkezik az Európai Unió szabadkereskedelmi elveivel.

2011.01.20 16:48MTI

Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által február 28-ig elrendelt korlátozásra azért volt szükség, mert nem szeretnék, ha akár csak az esélye is meglenne annak, hogy dioxinnal fertőzött élelmiszer jut el a magyar lakossághoz.

A kormánypárti képviselő megjegyezte ugyanakkor, hogy bár a szerdai intézkedést nem ezért hozták, de álszentek lennének, ha nem említenék meg: drukkolnak annak, hogy a magyar gazdák, állattenyésztők és élelmiszer-előállítók területet nyerjenek a német piac vesztéséből.

Font Sándor
szerint a magyar lakosság akkor lenne a legnagyobb biztonságban, ha hazai élelmiszert fogyasztana, ami emellett a magyar mezőgazdaság talpon maradása érdekében is fontos lenne. A dioxinbotrány után meglepő módon nem csak a német diplomáciai testület kért azonnali tájékoztatást a magyar minisztériumtól, hanem belföldi élelmiszervállalkozási importőrök is sérelmezték a korlátozást - fejtette ki.

A politikus ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy 2006 nyarán a teljes magyar baromfi állomány értékesítését megtiltották az európai piacon az emberre nem veszélyes madárinfluenza miatt, ami óriási veszteséget okozott az egész hazai ágazatnak.

A sajtótájékoztatón szintén résztvevő Heintz Tamás, a parlament egészségügyi bizottságának tagja aláhúzta: a dioxin az emberi szervezetbe jutva a zsírokban rakódik le, ahonnan később már nem is ürül ki, számos súlyos szervi betegséget okozva ezzel.


Fazekas Sándor szerdán a német dioxinbotrány miatt a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el.

A miniszteri határozat értelmében minden élelmiszer-vállalkozó, aki közvetlenül, vagy közvetetten Németországból származó, friss, vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt, illetve élő sertést hoz Magyarország területére, köteles a szállítmány várható érkezése előtt 2 munkanappal bejelenteni az illetékes hatóságnál.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy Magyarországra nem került sem dioxinnal szennyezett tojás, sem dioxinnal szennyezett hús illetve húskészítmény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.