Eredményes a "társadalmi megbékélés program"?

Hetvenhárom, aluljáróban élő hajléktalant helyeztek el

A kiemelt budapesti aluljárókban életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanok közül hetvenhárom fogadta el a neki felkínált szociális segítséget, és kapott valamilyen szállást a "társadalmi megbékélés program" keretében.

2011.01.19 16:14MTI

Ezt közölte Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek (BMSZKI) szakmai igazgatója szerdán az MTI megkeresésére.

Tavaly novemberi adatok szerint a tizenhárom, frekventált helyen lévő aluljáróban 116 ember élt, közülük 73 embert sikerült szociális munkások, szervezetek összefogásával elhelyezni. Jelenleg mindannyian ott vannak, ahol befogadták őket, illetve várnak valamilyen jobb elhelyezésre - írta Győri Péter az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Tarlós István főpolgármester tavaly november 3-án jelentette be, hogy december 15-éig rendet kíván tenni a főváros kiemelt aluljáróiban. Az érintett helyszínek között említette a Blaha Lujza teret, az Astoriát, a Ferenciek terét, a Nagyvárad teret, a Batthyány teret, a Nyugati, a Déli, a Keleti, a Kelenföldi pályaudvart, a Móricz Zsigmond körteret, az Örs vezér és a Flórián teret.

Győri Péter közlése szerint december közepe óta - egy-két kivételtől eltekintve - nem tértek vissza a fedél nélküli emberek az érintett aluljárókba.

Akik korábban hosszú ideje ott éltek, azok legnagyobb részét elhelyezték, és "többségük inkább elégedett a nyújtott ellátással, nem hagyta még el a befogadó intézményt" - írta a szakmai igazgató. Hozzátette, az "új fedél nélküliek pedig óvakodnak" ezeken a helyeken meghúzni magukat, mert viszonylag folyamatos az ellenőrzés.

Győri Péter úgy fogalmazott: "ettől még utólag sem tartjuk szerencsésnek ezt a rapid akciót". Részben a hideg idő, részben a munkanélküliség-pénztelenség, részben talán e nyomások hatására a fővárosi éjjeli menedékhelyek forgalma folyamatosan igen-igen nagy - tette hozzá. Csak a BMSZKI éjjeli menedékhelyeit - az időszakos férőhelyekkel együtt - naponta körülbelül százzal több ember keresi fel esténként, mint tavaly ilyenkor - mutatott rá.

Az úgynevezett tolerancia pontokat megemlítve azt írta, hogy azok némileg "fekete lyukakként" működnek, abban az értelemben, hogy azokon a helyeken nincs szociális segítő személyzet, ezért "a tényleges életviszonyok eléggé problémásak". Viszont alhatnak ott, akik semmilyen intézménybe nem kívánnak bemenni - jegyezte meg Győri Péter.


Vecsei Miklós, a máltai szeretetszolgálat alelnöke december közepén, sajtótájékoztatón mondta el, hogy "toleranciapontokat" alakítanak ki 50-50 fedél nélküli számára a Nyugati pályaudvar egyik használaton kívüli várótermében és a Déli pályaudvarról a Vérmező felé vezető aluljáróban.

Mint akkor jelezte, ezek a közterületi pontok nem a szociális ellátórendszer részei, hanem olyan "túlélési helyek", amelyeket minimálisan fűtenek, és a WC-használatot is biztosítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.