Mi legyen az egészség-biztosítási törvény sorsa?

MSZP: nincs döntés az egészség-biztosítási törvényről

Egyetlen kormányzati, szocialista, vagy koalíciós fórum sem hozott döntést arról, mi legyen az egészségbiztosítási törvény sorsa - mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva. Hozzátette: az MSZP-frakció gondolkodik a megoldásokon. A Fidesz továbbra is a törvény hatályon kívül helyezését tartja megoldásnak.

2008.03.18 16:59MTI

Tukacs István azt mondta: ez az ügy túllépett a szakmai kereteken, nem az egészségügy finanszírozásáról szól. Szerinte a március 9-i népszavazás után, illetve az egészségbiztosítási törvényről tervezett referendum előtt nem lehet úgy tenni, mintha nem történt volna semmi és nem történhetne semmi. A szocialista képviselő kiemelte: a megoldáshoz politikai döntés szükséges. 

Tukacs István kitért arra, hogy az MSZP-frakció is gondolkodik, és "nyilván a koalíciós partnerrel is egyeztetni fog" az egészségbiztosítási törvényről, valamint az azt érintő népszavazásról. Jelenleg egyetlen kormányzati, MSZP-s és koalíciós fórum sem hozott döntést arról, hogy merre menjünk - fogalmazott Tukacs István arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy a pénztárak 49 százalékát sem adják magánbefektetők kezébe. 

Egy másik kérdés kapcsán kifejtette: a pénztárak 100 százalékos állami tulajdonban is működnek. A politikus szerint az Albert-házaspár vonatkozó népszavazási kérdésfelvetése jogi értelemben nem érinti a már kihirdetett törvényt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nemcsak jogi értelmezésről van szó, hanem politikairól is. 

Az MSZP parlamenti frakciója keddi informális ülésén is foglalkozik a kérdéssel. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője keddi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: ha a szocialisták "jól kibeszélgették magukat", és lefolytatták a megfelelő koalíciós egyeztetéseket, akkor a jövő héten az egészségügyi bizottságban lehetőségük lesz, hogy támogassák a Fidesz-KDNP javaslatát, amely hatályon kívül helyezné az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényt. 

Mint mondta, ha ezt a javaslatot az MSZP nem hajlandó támogatni, akkor az ősz folyamán minden bizonnyal lesz egy népszavazás, amelyen az emberek kifejhetik véleményüket az egészségbiztosítás privatizációjáról. Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa arról beszélt, hogy a március 9-i népszavazás azt üzente a biztosítóknak, hogy a magyar társadalom nem akarja ezt az egészségügyi reformot, így ha a biztosítók ennek ellenére megjelennek a piacon, joggal feltételezhető, hogy rosszhiszeműen jelennek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.