"Megfelelnek a valóságnak"

Az MTA intézetigazgatója rábólintott Budai vádjaira

A Budai Gyula kormánymegbízott által tett feljelentés alapjául szolgáló tények és körülmények megfelelnek a valóságnak - közölte az MTI megkeresésére Boros János, a Magyar Tudomány Akadémia (MTA) Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója.

2011.01.11 08:43MTI/Magyar Nemzet

Boros János úgy fogalmazott: "a filozófiai szakmát megrázó hírek több százmillió forint kétes minőségű kutatási felhasználásáról megdöbbentették a filozófia hazai képviselőit, és az MTA Filozófiai Kutatóintézetének munkatársait".

Leszögezte, hogy a sajtóban visszhangot kapott hetvenmillió forintos pályázat körüli jogi anomáliákat a tavalyi év első felében ő maga kezdte el feltárni az MTA elnöke által elrendelt belső ellenőrzési vizsgálat egyes megállapításai alapján.

Borbély Gáborral - a korábbi intézetigazgatóval - szemben pedig azért nem ő tette meg a feljelentést, mert megtudta, hogy 2010 nyarán ezt egy magánszemély már megtette - hívta fel a figyelmet. Mint írta, a Borbély Gábor által vezetett projekt résztvevői közül jelenleg már csak ketten dolgoznak az intézetben, Gábor György jelenleg tartós betegállományban van, Geréby György pedig a pályázat idején sem volt az intézet munkatársa. "Miután a pályázat egy korábbi igazgató idejében zajlott, így jelenlegi igazgatóként csak megdöbbenésemet, sajnálkozásomat fejezhetem ki" - hangsúlyozta Boros János. Egyben kijelentette, hogy megteremtették annak személyi és intézményes garanciáit, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

Ebben pedig az MTA elnökének teljes támogatását élvezte - tette hozzá.

"A filozófusok legjobbjai az igazságos társadalomért, a hatalmi befolyásolástól mentes, átlátszó társadalmi kommunikációért dolgoznak. A nyílt viták, a törvénytelenségek feltárása és megszüntetése, a félelem felszámolódása a demokrácia megerősödésének jelei" - zárta közleményét az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója.


Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szombati sajtótájékoztatóján erősítette meg a Magyar Hírlap aznapi számában megjelenteket. A lap akkor közölt információi szerint a kormánybiztos jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt fordult a hatóságokhoz. A cikk szerint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) egy tanulmány elkészítéséért három év alatt 70,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a filozófiai kutatóintézetnek.

A Magyar Nemzet szombaton és hétfőn is bővebben foglalkozott az üggyel. A lap szerint hat pályaművel összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör.

A lap birtokába került dokumentumok alapján azt írta, hogy a Magyar Bálint akkori oktatási miniszter által létrehozott és felügyelt NKTH pályázatain 2004-ben és 2005-ben Boda Miklós elnöklése alatt olyan, filozófusok által beadott pályázatok nyertek, amelyeket tartalmi okok miatt azonnal vissza kellett volna utasítani, mert "témájuk köszönő viszonyban sem volt a pályázati kiírással", valamint "az elnyert összegek pedig irreálisan magasak a feladat súlyához képest".

A Budapesti Rendőr-főkapitányságnak küldött feljelentés szövegére hivatkozva azt írták, hogy a korábban említett 70,5 millió forintos pályázati anyagban a program vezetőjeként Borbély Gábort, az intézet korábbi igazgatóját nevezték meg, aki tagja volt egy olyan cégnek, amelyet később egy részfeladat elvégzésével bíztak meg.

Ezen projekt összegéből az MTA belső ellenőrzési osztályának jelentése szerint Gábor György 41,7 millió, Geréby György pedig 7,68 millió forintot kapott. Előbbi 2003-2006 között a Gyurcsány-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal valláspolitikai tanácsadója, utóbbi Magyar Bálint tanácsadója volt - emlékeztetett a lap.

Borbély Gábor a Magyar Nemzetnek azt mondta: "teljesen abszurdnak tartja a vádakat, szerinte minden jogszerűen történt".


Szintén nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Palló Gábor, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének korábbi igazgatóhelyettese is, aki elmondta, hogy Borbély Gábor csak nagyon kevés intézeti dolgozót vont be a projektbe, jórészt külsős szakemberekkel dolgozott. Hozzátette: az intézet tudományfilozófiai csoportja is ajánlkozott, hogy részt venne a munkában, az igazgató erre azonban nem tartott igényt.

A Magyar Nemzet - a feljelentés alapjául szolgáló pályázat mellett - a másik öt nyertes pályaművet is ismertette. Mint írták, 2004-ben a Nemzeti kutatási és fejlesztési programok részeként meghirdetett NKTH-pályázaton, unióval kapcsolatos témában három pályaművel egyszer 89, és kétszer 90 millió forintot nyertek el az említett filozófusok.

A 2005-ös Jedlik Ányos program keretén belül egy Heller Ágnes vezette konzorcium 53,9 millió forintot nyert el pályaművével, melynek győzelmét az Állami Számvevőszék is kifogásolta. Ráadásul a Magyar Nemzet szerint a pályázat bírálóbizottságának, valamint a nyertes alapítványnak is tagja volt Bacsó Béla.

"Vagyis Bacsó saját kutatócsoportját hozta ki győztesként" - írta a Magyar Nemzet. Ugyanezen pályázaton 54,1 millió forintot nyert Weiss János - "filozófusi körök szerint Bacsó jó barátja" - projektjének pályaműve.

A többi pályázatban érintettek közül Vajda Mihály nem kívánt nyilatkozni a lapnak. Gábor György viszont "felháborítónak nevezte hogy az egymástól független pályázatokat megpróbálják összemosni, és egyetlen banda lopási ügyeként feltüntetni".

Káosz uralkodott az MTA Filozófiai Intézetében

Pálinkás József elnök szerint rendkívül laza munkafegyelem és szakmai problémák terhelték a Magyar Tudományos Akadémiai Filozófiai Kutatóintézetét, amikor átvette az MTA irányítását - olvasható a keddi Magyar Nemzetben.

A napilapnak Pálinkás József elmondta, hogy Vajda Mihály irányítása alatt az emberek jó része be sem járt a munkahelyére. Az elnök által indított belső ellenőrzés számos gazdálkodási hiányosságot tárt fel.

Pálinkás József leszögezte, hogy a 2010 tavaszán lezárt ellenőrzés jelentése foglalkozik azzal a kutatási projekttel is, amellyel kapcsolatban Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentést tett.

A dokumentum megállapította az összeférhetetlenséget annak kapcsán, hogy Borbély Gábor akkori intézetigazgató saját cégének, illetve munkatársai gazdasági társaságainak adott megbízásokat az elnyert pályázati keret terhére.

A hasonló esetek elkerülésére az elnök levélben hívta fel a jelenlegi igazgató figyelmét - ismerteti a napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.