Bizakodnak

Pintér Sándor és a vörösiszap: "a kormány megtérít mindent"

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a kormány egész Európában elismerést kiváltó ütemben dolgozik a vörösiszap-katasztrófa utáni helyreállításon, amelyhez kapcsolódóan a lakosság teljes anyagi veszteségét megtérítik a jövő év júliusának végéig.

2010.11.19 19:12MTI

A tárcavezető pénteken, miután egyeztetett Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármesterével, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány eddig 4 milliárd 87 millió forintot fordított a veszélyhelyzet mielőbbi elhárításának munkálataira, a legfrissebb összesítés szerint pedig összesen mintegy 55 milliárd forintos kárt okozott a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. zagytározójából kiömlött vörösiszap.

A kabinet korábban hozott rendeleteiben vállalta, hogy az ingatlanokban, az ingóságokban, illetve a külterületekben és a mezőgazdasági területekben esett károkat is felmérik, és a veszteséget maradéktalanul megtérítik - idézte fel a belügyminiszter.

Hozzátette: a kormány valamennyi, általa megelőlegezett kárt igényelni fogja a Mal Zrt.-től, a kifizetés módjáról, így a tulajdonosok magánvagyonának esetleges bevonásáról azonban majd a bíróságnak kell döntenie.

Pintér
Sándor kiemelte továbbá, hogy az elmúlt napok "felelőtlen nyilatkozatai" ellenére biztosan nem állnak fenn egészségügyi kockázatok a katasztrófa helyszínén. A lakók megnyugtatása érdekében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkatársaival ismételten megvizsgálják a leginkább szennyezett területeket, továbbá egy egészségügyi központot is felállítanak, ahol valamennyi önként jelentkező egészségi állapotát kivizsgálják.

A kárfelmérés menetére kitérve a belügyminiszter elmondta: a lakók 30 százaléka elfogadta az igazságügyi szakértők által számukra felajánlott összeget, míg a többi károsult számára ismételt, egyedi elbírálás alá eső kárfelmérést biztosítanak. Pintér Sándor közlése szerint az eddigi felmérések alapján a lakóházak újjáépítésére 7,9 milliárd forintot kell fordítani, míg a súlyosan szennyezett mezőgazdasági területek kármentesítése további 30 milliárd forintot tehet ki.

Tili Károly kolontári, Toldi Tamás devecseri és Marton László somlóvásárhelyi polgármester egyaránt bizakodásának adott hangot a belügyminiszterrel folytatott egyeztetés után.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.