Csődeljárást indít a polgármester

Esztergom inkább csődbe megy, de nem kér a Fideszből

A Fidesz segítsége helyett Esztergom polgármestere a csődöt választja - közölte Steindl Balázs, a helyi Fidesz elnöke csütörtökön az MTI-vel.

2010.11.18 16:51MTI

Steindl Balázs közölte: Tétényi Éva (független) polgármester három órával a képviselő-testületi ülés kezdete előtt bejelentette, hogy elkerülhetetlennek látja a csődeljárás megindítását. A polgármester ezt cáfolta, és rámutatott, hogy a város nehéz anyagi helyzetéért az előző, fideszes vezetés a felelős.

"Nem igaz, hogy csődeljárást jelentettem be, ezt most nem is tehettem volna meg. Amit a Fidesz segítségnek nevez, az egy újabb hitelfelvétel. Azaz nincs más eszközük a helyzet kezelésére, csak az, ami eddig is eladósította Esztergomot. Adósságkezelésre van szükség, nem csődeljárásra. Szakítani kell a hitelfelvételek gyakorlatával és válságköltségvetést kell készíteni, amíg a város összeszedi magát" - jelentette ki Tétényi Éva polgármester az MTI-nek.

A Fidesz-frakció közleménye szerint a város számlavezető bankja hajlandó a rendelkezésre álló 1,3 milliárdos összeget átstrukturálni és azonnali segítséget nyújtana több százmillió forintig. Állításuk szerint a polgármester vagy jogosulatlanul indítana eljárást, vagy szándékosan nem akar élni a finanszírozási lehetőségekkel.

"A polgármester-asszony egy hónap alatt meg sem próbált tenni valamit azért, hogy legalább a valóban létező problémákra megoldást találjon, miközben a mi ezt célzó segítségünket kategorikusan elutasítja" - írta közleményében a frakció, majd rámutat, hogy a 90 napon túli lejárt követelések összege 150 millió forint, ami a város idei nagyjából 16 milliárdos költségvetésének kevesebb mint 1 százaléka.

"A Fidesz állításával szemben 1,3 milliárd forint a kifizetetlen számlaállomány, 20 milliárd forint a kötvénykibocsátás, a belső adósság 850 millió forint, az újszülötteket támogató Szent-Miklós Alapra 610 milliós lombard hitelt jegyeztettek be, továbbá 190 millió forintot nem fizettek be az alapba, 350 millió forint követelést pedig eladtak" - sorolta Tétényi Éva a város elmúlt tíz évének pénzügyi részleteit.

A polgármester szerint véget kell vetni a hitelfelvételeknek. Tétényi Éva rámutatott, hogy Esztergom működése jelenleg hiányt termel, amit nem újabb kölcsönökkel kell elfedni, hanem a város alapfeladatainak ellátására összpontosító, takarékos és fenntartható költségvetést kell készíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.