Létezik politikai cenzúra a televízióban?

Oroszországi Föderáció tiltakozik a magyar cenzúra ellen

Létezik politikai cenzúra a magyar állami televízióban, és pedig a Duna TV-ben? Igor Szavolszkij, Az Oroszországi Föderáció nagykövete nyílt levelet intézett Cselényi László úrnak, a Duna Televízió Zrt. Elnökének.

2008.03.12 16:00ma.hu

Íme a nyílt levél egy az egyben:

Tisztelt Elnök úr!

Magyarországi ténykedésem harmadik évének kezdetén meglepő felfedezésre tettem szert: a magyar állami televízióban létezik politikai cenzúra, és pedig a Duna TV-ben. A tényállás a következő. A csatorna egyik szerkesztője, Tótfalusi András úr interjút kért tőlem azzal, hogy a március 9-iki Heti Hírmondó című műsorban kerül majd bemutatásra az energetikával foglalkozó szakmai rovatban. Vállalkoztam a feladatra és a szerkesztő kérdéseire válaszolva röviden összefoglaltam véleményünket a Déli Áramlat elnevezésű projektumról és a gázszállításokról szóló aktuális orosz-ukrán tárgyalásokról. Ugyancsak a gázszállításokról szóló kérdésekre válaszolva elmondtam a véleményemet Németh Zsolt parlamenti bizottsági elnök úr néhány nyilatkozatáról.

Többek között azt mondtam, hogy Németh Zsolt úr az egyetlen európai politikus, aki a mostani orosz-ukrán vitát úgy értelmezi, hogy itt Oroszország részéről, politikai zsarolásról van szó. Pedig mind az Európai Bizottság, mind az amerikai külügyminisztérium is úgy nyilatkozott, hogy ez kereskedelmi vita.

Arról is szóltam, hogy a FIDESZ képviselői sok mindent mondtak a Déli Áramlatról, csak egyet nem: mi a véleményük az egész projektumról, ami az orosz üzleti körök szemében megkérdőjelezi a párt kiszámíthatóságát, mivel valami ideológiai megfontolásból vagy sajátosan értelmezett szövetségi hűségből, úgy tűnik, kész lemondani tetemes bevételről és munkahely teremtési lehetőségekről.Egyébként a FIDESZ képviselőivel váló személyes találkozásaim alkalmával is felhívtam a figyelmüket arra, hogy nem jó jelzéseket adnak az üzleti szféra felé.

Nem hiszem, hogy ezek a nyilatkozatok beavatkozások lennének az itteni belpolitikai csatározásokba. Amikor a hazám szándékait kétségbe vonják, valami mumus képét festik, eddig se hallgattam, ezután se fogok. Kíváncsian vártam, mennyire hitelesen továbbítják a Duna TV nézőihez ezt a nyilatkozatomat. Kiderült, hogy sehogy, mert a témát levették a műsorról. Utána vártam, hogy legalább ide szólnak: pardon. Még azt sem kaptam. Akkor a nagykövetségünk sajtóattaséja telefonon megkérdezte a Duna TV egyik igazgatóját, Bódis Gábor urat, hogy mi történt.

A válasz: vasárnap kampánycsend volt, ezért politikailag érzékeny témáról nem volt célszerű értekezni. Meglehet, bár nem értem, mi köze van a Déli Áramlatnak a vizitdíjhoz. A lényeg ugyanaz: ki voltam cenzúrázva, mint egy nagykövet és pedig tőlem teljesen idegen belpolitikai indokokkal, anélkül, hogy szóltak valamit is. Mellesleg, két év alatt több interjút adtam a legkülönbözőbb politikai irányultságú magyar médiának. S mindegyikük korrekt volt a szavaim közlésében. A továbbiakban is készen állok az együttműködésre velük.

Tisztelettel,
Igor Szavolszkij
Az Oroszországi Föderáció nagykövete


Budapest, 2008. március 12.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.