Nagy párt - sokfajta véleménnyel?

Gulyás Gergely: A jogállam védelme fontos szempont

A Fidesz nagy párt sokfajta véleménnyel - még lehetnek viták a frakción belül a legpraktikusabb megoldásról a különadó ügyében. Mégis megmaradhatnak az Alkotmánybíróság hatáskörei?

2010.10.28 14:54ma.hu/duna tv

Az Alkotmánybíróság jogkörének módosítása nélkül is alkotmányos lehet a 98 százalékos különadó. Lázár János bejelentette, hogy megváltoztatják az AB hatáskörét, de Ön szerint ez nem feltétlenül szükségszerű? - utalt vissza a Hattól nyolcig kérdésével Gulyás Gergely egy korábbi megnyilatkozására.

„Bár ez a kérdés az alkotmányozás folyamatát nem érinti – az ellenzéki pártok teremtettek itt összefüggést azzal, hogy ők Lázár János bejelentése miatt vonulnak ki az alkotmányt előkészítő bizottságból – de válaszolok a kérdésére” - reagált Gulyás Gergely.

A politikus ezek után kifejtette: meg kell találni azt a legjobb módszert, ami nem sérti a jogállamot, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az a társadalmi igény kielégítést nyerjen, ami a tényleg gyalázatos végkielégítések állami adóztatását lehetővé teszi egy bizonyos összeghatár felett. Ez azt jelenti, hogy az AB maradhat a jelenlegi hatáskörénél és akkor is lehet ez a javaslat alkotmányos? - hangzott a csatorna kérdése.

Gulyás Gergely
úgy reagált: most azért nyilvánított az AB alkotmányellenesnek a különadóra vonatkozó jogszabályt, mert a jó erkölcs kategóriája nem volt a testület véleménye szerint megfelelően körülírva benne.

„Az az alkotmánymódosítás, amit Lázár frakcióvezető úr benyújtott, az ezt a kérdést orvosolja. Hogy ezen túl milyen intézkedésre, más törvényi javaslatra van szükség, ebben nyilván a frakció fog dönteni, ezt nem is tudom, nem is akarom megelőlegezni” - mondta Gulyás Gergely.


Hozzátette: az alkotmány alkotmányosságát az AB nem vizsgálja. Ezért, ha az alaptörvénybe iktatott megfogalmazás teljes körűbb, mint a korábbi, akkor minden további nélkül a hasonló vagy azonos szabályozás is alkotmányos lehet.

Amiről nem lehet népszavazást tartani – például adó-, vagy költségvetési kérdésekről – arról ne dönthessen az AB-sem, így hangzik Lázár frakcióvezető további javaslata.

Mit gondol erről Gulyás Gergely, azt figyelembe véve, hogy az alkotmánybíróság más szempontokat vizsgál, mint a nép egy népszavazás során – hangzott a Hattól nyolcig felvetése.

„Sokféle demokrácia-modell van Európában, van, ahol egyáltalán nincs alkotmánybíróság, van, ahol széles jogkörökkel bír. Magyarország talán egész Európában a legszélesebb jogkörökkel rendelkező AB-t hozta létre, Németország mellett. Ezt sok szempontból értéknek tekintem, de lehetnek más, méltányolandó szempontok is, ezeket a frakciószövetségnek kell mérlegelni, először talán a Fidesz elnökségének is, ezt követően kell döntést hozni. Nyilván a jogállam védelme fontos szempont” - szögezte le Gulyás Gergely.

Jól érzékeljük a szavaiból, hogy nincs ebben még teljes egyetértés, vagy nincs minden vita lezárva a Fidesz-frakción belül a kérdéssel kapcsolatban? - hangzott a Duna Televízió kérdése.

„Nagy párt, sokfajta véleménnyel, ezért abban természetesen lehetnek viták, milyen megoldás lehet a legpraktikusabb. A célokban egyetértés van, és abban is biztos vagyok, hogy frakcióülést követően teljesen egységes álláspontot fog képviselni a frakció" - szögezte le a politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.