Nem a jegyző dönt majd a tározókról

Illés: veszélyes hulladék lesz a vörösiszap

Az erről szóló törvényjavaslat előkészületei már folynak, a jogszabály a jövő év elején megszülethet - mondta a 180 percben a környezetvédelmi államtitkár.

2010.10.19 11:18MR1- Kossuth

A kormány kezdeményezi, hogy minősítsék ismét veszélyes hulladéknak a vörösiszapot - jelentette be az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár.

Az uniós csatlakozás előtt az anyag veszélyes hulladéknak számított, ám a csatlakozás után a magyar kormány úgy döntött: ha az EU-n belül nem az, akkor Magyarországon se legyen az.

Most a kormány azt kezdeményezi, hogy a vörösiszap egész Európa területén számítson veszélyes hulladéknak, ebben az esetben ugyanis sokkal szigorúbb intézkedések vonatkoznak a tározóterekre és az ilyen jellegű tevékenységre is.

Tragédia. (fotó: MTI)


A szakállamtitkár kezdeményezi azt is, hogy minden olyan cégnek, amely veszélyes hulladékkal foglalkozik, kötelező legyen biztosítást kötnie. Ez azt jelentené, hogy a társaságnak annyi pénzt kell felhalmoznia a biztosítása révén, hogy egy ilyen katasztrófánál a károkozást, illetve a kár felszámolását állja a biztosítótársaság.

Ezt egyébként a Mal Zrt. eddig is megtehette volna, de nem kötelezte rá semmiféle törvény - tette hozzá Illés.

A parlament már jövő év elején elfogadhatja a törvényeket, amelyeknek Illés szerint a cégek egy része valószínűleg nem tud majd megfelelni, így egyfajta tőkekoncentráció megy majd végbe. A mostani 1000-1200 cég közül így csak az marad majd meg a piacon, amelyik képes kifizetni a biztosítást, a kevesebb céget pedig könnyebben és folyamatosan lehet majd ellenőrizni.

A szakállamtitkár bejelentette azt is, hogy kezdeményezi: az ilyen jellegű gátak, ipari létesítmények engedélyét ne a jegyző adja ki, a létesítmények állékonyságát ne ő ellenőrizze, hanem egy olyan, megfelelő szakértelemmel rendelkező szerv, amely elég pénzt és felszerelést kap a szükséges vizsgálatok elvégzéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.