Geréb "a kormányzat hibája is"

Már jövő héten egyeztetnek az otthonszülés szabályozásáról

Szabályozza a kormány az otthonszülés feltételeit, miután október elején egy állítólag nem tervezett otthonszülésnél újra kellett éleszteni az újszülöttet.

2010.10.12 14:10MR1- Kossuth/MTI/ma.hu

Már a jövő héten egyeztetnek az otthonszülés szabályozásáról - mondta Napközben című műsorban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Már a jövő héten egyeztetnek az otthonszülés szabályozásáról - mondta Napközben című műsorban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

Szócska Miklós közölte: az október elején történt újabb kórházon kívüli szüléssel kapcsolatos sajnálatos események felvetették, hogy előrevegyék ezt a kérdést. Az államtitkár azt mondta: ma az otthonszülés törvényi háttere szabályozatlan Magyarországon, de a feltételek sem adottak ehhez, mert a mentő például nem tud az ország minden pontján biztonságos időhatáron belül kiérkezni a beteghez. Szócska Miklós azt is közölte: az otthonszülés támogatóit is bevonják a jövő héten kezdődő egyeztetésbe. Október elején egy, az otthonszülés mozgalom által létrehozott Születésházban egy újszülöttet újra kellett éleszteni, az anyát és a csecsemőt is kórházba kellett vinni.

A szülésnél a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász, Geréb Ágnes, az otthonszülés mozgalom vezetője és több bába segédkezett. A bábák azt állították: nem tervezett, hanem váratlanul gyors lefolyású szülés történt, és a kismama csak tanácsadásra érkezett.

Geréb Ágnest még aznap foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt őrizetbe vették, később pedig előzetes letartóztatását is elrendelték.

Tüntetés - Geréb mellett (fotó: MTI)


Geréb mellett demonstráltak

Az otthonszülés támogatói már a múlt héten is demonstráltak, hogy alakítsanak ki megfelelő törvényi szabályozást, kedden pedig - Geréb Ágnes egy régebbi ügyének tárgyalása közben – élőlánccal hívták fel a figyelmet a rendezetlen kérdésre.

A bíróság épületétől aztán a Parlament elé vonultak, hogy ezzel is felhívják a figyelmet: szerintük szükséges a törvényi szabályozás.

Az egyik anyuka azt mondta az MR1-Kossuth Rádiónak, hogy szülése, amely a maga természetességében és folyamatában zajlott le, élete legszebb élményei között van, nem zavartak meg felesleges beavatkozásokkal, hanem segítettek a folyamatban.

Egy másik anyuka pedig arról beszélt, hogy ő végül császármetszéssel hozta világra babáját, de azért demonstrál Geréb Ágnes mellett, mert több információt és segítséget kapott tőle a várandósság ideje alatt tőle mint jól fizetett magánorvosától.

Kivérzett állapotban volt a szülő nő - folytatódik Geréb pere

Mint azt megírtuk: kivérzett állapotban vitték a szülő nőt a kórházba 2007. október 30-án - mondta Dombai Gyula szakértő az ügyészség által foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűntényekkel vádolt Geréb Ágnes büntetőperében kedden Budapesten.

A Fővárosi Bíróságon zajló per elsőfokú tárgyalásán a szakértő kiemelte: a múlt hét óta előzetes letartóztatásban lévő Geréb Ágnes elsőrendű, és S. M. ötöd rendű vádlott felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos vezette szüléskor a méhlepény nem távozott, passzív vérzés lépett fel a szülő nőnél, ezért a mentőszolgálat a János kórházba vitte őt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.