Másfél százan voltak a helyszínen

Iszapömlés: Nem voltak veszélyben az újságírók

Nem voltak életveszélyben azok az újságírók, akik az ajkai zagytározó megsérült kazettájának gáttetején és a repedés közelében tartózkodtak - jelentette ki Muhoray Árpád, a kárfelszámolási helyszíni parancsnoka az MTI-nek a vasárnapi sajtóbejárást követően.

2010.10.10 18:30MTI

A délutáni órákban Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár vezetésében tehetett látogatást mintegy másfél száz újságíró a gáttetőn és a vörösiszap-lavina miatt kialakult katasztrófa sújtotta térségben. Illés Zoltán a gát tetején folytatott több kilométernyi gyaloglást követően az MTI tudósítójának azt mondta: azért mutatta meg az újságíróknak a gát sérüléseit, hogy lássák és a híradásaikban érzékeltessék, mekkora a probléma, milyen veszély fenyegeti a térség lakosságát.

Mint hangsúlyozta, a gáttető sérülése nem olyan mértékű, hogy azon tartózkodva az újságírók veszélyben lettek volna. Az MTI tudósítója a sérült gáton járva azt látta, összesen három-négy olyan szakadás látható a tározó északi oldalán, amelyek egyenként nem egészen egy méteresek, de mintegy 20 méter hosszúságúak. A hétfőn kiszakadt gátrész szélessége 40 méter.

Muhoray Árpád vezérőrnagy az MTI tudósítójának azt mondta: 15 rendőr mellett 20 tűzoltó, köztük mentőkötelekkel felszerelt speciális mentők vigyáztak az újságírók biztonságára. Hozzátette: gátszakadástól nem kellett tartani, egyedüli baleseti forrás az lehetett volna, ha valaki elesik, belecsúszik a tározóba, de ez nem fordulhatott volna elő, mert a rendőrök a gát széléhez nem engedtek oda senkit.

Dobson Tibor kárfelszámolási helyszíni szóvivő az MTI kérdésére, hogy a megsérült gát aljában vagy a gáttetőn dolgozók biztonságban vannak-e, úgy válaszolt: a gát mozgását folyamatosan mérik, és ha közvetlen veszély alakulna ki, a munkásoknak azonnal el kellene hagyniuk a területet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.