Sósavat küld a lúg ellen a BorsodChem

Újabb megrázó képek: A kolontáriak halott falunak titulálták saját településüket

Pár napja többen arról beszélgettek az egyik kolontári vendéglőben, hogy baj lesz, előbb-utóbb ki fog ömleni az iszap - mondta Mondi Ottó kolontári lakos szerdán az MTI-nek.

Megrázó képek a vörös iszapos "halott faluból" képgaléria

2010.10.06 18:33MTI

Hetek óta magasították a tározó falát, illetve omlásokat és réseket kezeltek a falon - tájékoztatott a férfi, akinek a házát szintén elöntötte az iszap. Elmondta, már 30 méternyi magas volt a fal, s azt tovább töltötték fel, hogy még több iszap férjen bele a tározóba. Ez nem normális, ebből baj lesz, erről beszélgettünk többen egy nappal a katasztrófa előtt - mondta Mondi Ottó. Emlékeztetett arra, miszerint azt nyilatkozzák a politikusok, hogy decemberre be lehet költözni a házakba. Szerinte nem beköltöznek, hanem elköltöznek innen az emberek.

A hídon túli lapos részen van legalább 35-40 ház, ahol két méternyi magasan állt az iszap - közölte, megjegyezve: oda senki nem akar és nem is fog visszaköltözni. Félnek a családok, s nem akarnak a hatalmas zagytározó közelében lakni - mondta a kolontári károsult. A mellette álló Léhmann Róbert szerint a timföldgyár vezetői pontosan tudták, hogy megrepedt a gát. De miért nem szóltak, hogy "emberek, vigyázzanak és költözzenek ki, mentsék a vagyonukat" - jegyezte meg. Bütykölgettek, javítgattak csak - tette hozzá, rámutatva: és most a felelősséget senki sem akarja vállalni.

Mondi Ottó szerint szégyenletes, hogy az érintett cég vezetése 30 millió forintot ajánlott fel az érintett hét településnek. Léhmann Róbert viszont azt hangsúlyozta, hogy szerinte a hídon túli házakat le kell dózerolni. Rámutatott arra is, hogy ha Kolontár és Devecser térségében a talajcserét nem végzik el, akkor ott szárad meg a temérdek iszap, amely rákkeltő, és viszi majd a szél szanaszét. Néhány év múlva sok rákos ember lehet ezen a környéken, ha nem lesz alapos földcsere, hiszen ellenkező esetben a vörös port lélegzik be - jegyezte meg a kolontári férfi.

Sokkoló képek Devecserről! Kattintson! Fotó: MTI

Sósavat küld a lúg ellen a BorsodChem

Százötvenezer liternyi sósavat ajánlott fel - ingyen - a kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) a vörösiszap lúgos kémhatásának közömbösítéséhez, a cég vasúti tartálykocsikban juttatja el a vegyszert - tájékoztatta a vegyipari óriásvállat szerdán az MTI-t. A BC Zrt. a katasztrófavédelemnek és a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt-nek is felajánlotta a sósavat, a MAL Zrt. pedig vissza is jelzett az igényről.

A társaság közlése szerint az országban egyedül a BorsodChem állít elő sósavat ilyen mennyiségben. A három vasúti tartálykocsi sósavat azonnal rendelkezésre is tudják bocsátani. A vasúti pályán a katasztrófavédelem segítségével gyorsan a helyszínre érhetnek az anyaggal. A sósav savas kémhatása miatt semlegesítheti, vagyis közömbösítheti a lúgos kémhatású vörösiszapot.

Elérte Győr-Moson-Sopron megyét a vörösiszap

Elérte Győr-Moson-Sopron megyét szerdán a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap; a Nemzeti Nyomozó Iroda veszi át az iszapömléssel kapcsolatos nyomozást; Devecserben gyorssegélyt osztanak; módosítanák a katasztrófavédelmi törvényt. A Marcal folyón érkező vörösiszap-áradat az éjjel jut el a Rábába, s a hétvégén vagy a jövő hét elején távozik a megyéből a Dunán. Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság vezetője a testület szerda déli ülése után azt közölte: a Veszprém megyei Malomsokot már elhagyta a lúgos szennyezés "eleje", de a Győr megyei első falut, Mórichidát még nem érte el.

Hangsúlyozta: a megyében - ha mindenki betartja a rendszabályokat - senkire nem jelent közvetlen veszélyt a vörösiszap. Mint mondta, a vízügyi szakemberek azzal számolnak, hogy a szennyezett víz a Rábában - a vegyi semlegesítés és a hígulás miatt - "ökológiai szempontok alapján már nem okoz gondot", a nagy vízhozamú Mosoni-Dunába érve pedig már kárt sem okoz. Az országos rendőrfőkapitány szerdán úgy döntött: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) veszi át a Kolontárnál történt iszapömléssel kapcsolatos nyomozást. Hatala József az ügy kiemelt súlyára és összetettségére való tekintettel jelölte ki az NNI-t a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult nyomozás lefolytatására - közölte a rendőrség az MTI-vel.

A rendőrség hétfőn tudatta, hogy halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás annak a férfinak a halála kapcsán, aki hétfő délelőtt vesztette életét Kolontár határában. A közlés szerint a haláleset miatt indított büntetőeljárás keretében a rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a zagytározó fala, amelynek következtében több százezer köbméternyi mérgező vörösiszap zúdult Kolontár és Devecser településre. Már szerdán megkaphatják készpénzben a házankénti 100 ezer forintos gyorssegélyt a vörösiszap-katasztrófa devecseri károsultjai.

Toldi Tamás devecseri polgármester a helyszínen az MTI-nek elmondta: amíg világos van, addig dolgoznak az elöntött házaknál, szürkületkor pedig, 18 órakor a művelődési házban lakossági fórumot tartanak, ahol megkezdik a 100 ezer forintos gyorssegélyek kiosztását.

Lakossági fórumot tartanak a vörösiszappal elöntött Kolontáron is szerdán kora este, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezetőinek részvételével - tájékoztatta a Veszprém megyei település polgármestere a helyszínen az MTI-t. Tili Károly (független) azt mondta: a katasztrófát a cég okozta, ezért azt várják a társaság vezetésétől, ők is nyilatkozzanak a károsult lakosoknak arról, miként tudják kártalanítani őket.

Kolontár polgármestere hozzátette, hogy az emberek 90 százaléka eddig úgy nyilatkozott: soha többé nem akarnak visszatérni otthonukba, ugyanis senki nem tudja garantálni, hogy hasonló katasztrófa nem fordul elő többé. Magára vállalta a vörösiszap-lavina okozta katasztrófa áldozatainak temetési költségét a MAL Zrt., de egyelőre nem tudni, mikor lehet eltemetni az eddig megtalált négy áldozatot - mondta Kolontár polgármestere.

Közlése szerint egyelőre nem tudni, hogy mikor tarthatják meg a temetéseket, zajlik a kármentesítés, a temetéshez szükséges papírokat a temetkezési cég a nap folyamán juttatja el a polgármesteri hivatalhoz. A parlament fenntartható fejlődés bizottságának szerdai ülésén felszólalt két illetékes államtitkár és a katasztrófavédelem egyik vezetője is felvetette a katasztrófavédelmi szabályok módosításának szükségességét az ajkai vörösiszap-tározó gátszakadása kapcsán.

Tállai András önkormányzati államtitkár szerint nem jó az a rendszer, amelyik helyi védelmi bizottságokra, polgármesterekre bízza a katasztrófavédelem kérdését. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a bizottság előtt azt hangsúlyozta: itt az ideje egy olyan szervezet felállításának, amely "vérprofikból áll"; szerinte a katasztrófa megtörténte után a védekezés megszervezése nem megyei és nem helyi önkormányzati feladat. Oda kell, hogy menjen ilyenkor egy törzskar, mely átveszi az irányítást, a megyei emberek pedig asszisztálnak hozzá - jelentette ki. Hoffmann Imre, az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság főigazgató-helyettese azt emelte ki, hogy módosításra szorul a katasztrófavédelmi törvény.

Mint mondta, a tervezetet már elkészítették, amelyben az is szerepel: katasztrófa esetén egy hatóságnak, vagy egy kormányzati szervnek kell az irányítást összefognia. Százötvenezer liternyi sósavat ajánlott fel - ingyen - a kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) a vörösiszap lúgos kémhatásának közömbösítéséhez, a cég vasúti tartálykocsikban juttatja el a vegyszert - tájékoztatta a vegyipari óriásvállalat szerdán az MTI-t. A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki.

térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen vesztették életüket az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, s összesen százhuszonhárman sérültek meg.

A Mol ötmillió forint értékű üzemanyagot ajánlott fel

Ötmillió forint értékű üzemanyaggal támogatja a Mol a Kolontáron bekövetkezett katasztrófa mentésében dolgozó szervezeteket. A Mol szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az üzemanyagkártyát október 6-án adta át Horváth Dori Jenő, a Mol kiskereskedelmi értékesítési igazgatója Kivágó Tamásnak, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság dandártábornokának a bakonygyepesi Mol-kúton, tíz kilométerre a katasztrófa sújtotta Devecsertől.

A közlemény idézi az értékesítési igazgatót, aki azt mondta: kiemelt felelősséget éreznek a bajba jutott emberekért, különösen ebben a katasztrófahelyzetben. Segítettek az árvíz sújtotta településeken is, és ezzel függ össze, hogy most is a segítségnyújtás mellett döntöttek - tették hozzá.

A MAL Zrt. már a hét végén újraindítaná a termelést

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) már a hét végén szeretné újraindítani a termelést az ajkai timföldgyárban egy új iszaptároló kazettával - mondta Tolnay Lajos, a cég elnöke szerdán az InfoRádiónak. Tolnay Lajos elmondta, hogy a cég levelet írt Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak, amelyben a gyár újraindulásához szükséges működési engedélyt kérik vissza, és megindokolják, hogy melyek azok a műszaki, gazdasági, emberi, regionális érdekek, amelyek miatt újra kellene indítani a termelést.

Kiemelte: a gyár háromezer ember munkahelyét jelenti, és fontos szerepet tölt be regionális szinten, illetve az exportban is. Illés Zoltán kedden azonnali hatállyal felfüggesztette a MAL Zrt. termelői tevékenységét. Az államtitkár akkor úgy nyilatkozott: a hétfő délutáni baleset után a cég még tovább folytatta a termelést, és felmerült a gyanú, hogy az ökológiai katasztrófa azért következett be, mert a zagytározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű. Tolnay Lajos tájékoztatása szerint szakemberekkel való egyeztetés alapján hosszabb távon - a csapadékosabb időjárás miatt - a szárazabb vörösiszap-technológia felé szeretne elmozdulni a cég, vagyis kevesebb vizet használnának fel.

Ennek pontos paraméterei azonban még nincsenek kidolgozva, de már felvették a kapcsolatot az illetékes egyetemi kutatóintézettel - tette hozzá. Rámutatott ugyanakkor: a jelenlegi technológia is biztonságos, hiszen a világ timföldiparában 95 százalékban ezt használják, és eddig semmilyen probléma nem volt vele. Tolnay Lajos az InfoRádióban azt mondta: ha most újra tudják indítani a termelést, akkor a leállás nem befolyásolja a MAL idei eredményeit, éves üzleti tervét. Azonban hhangsúlyozta, hogy jelenleg az újraindulás mellett a kárelhárításra koncentrálnak.

Fotó: MTI

Délután helyreáll a vízszolgáltatás Kolontáron

Várhatóan szerda délután helyreáll a vízszolgáltatás Kolontár elzárt részén is; a szakemberek a helyszínen arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a víz szennyező anyagot nem tartalmaz. A településen már szerelik a fővezetéket, amelyet a lezúduló vörösiszap hétfő délután elszakított, és délutánra mindenki hozzájuthat a vezetékes ivóvízhez. A házak udvaráról három markológép gyűjti össze és pakolja teherautókra az iszapot, a kármentesítésen többtucatnyi katasztrófavédelmi szakember és közmunkás dolgozik.

Munkagépek szélesítik az árkokat, hogy a vörössé vált Torna-patakból kiömlött víz, illetve az udvarokon álló sárfolyam elvonulhasson. A település hídja leszakadt, a katonák által éjjel felállított pontonhídon lehet átjutni a legsúlyosabban sérült utcákba, ahol a lakók mentik értékeiket, a katasztrófavédők és a közmunkások védőmaszkban, védőszemüvegben és gumikesztyűben dolgoznak. Több tucatnyi katona és rendőr van a helyszínen, szinte mindegyikük védőmaszkot visel, bár korábban a védelmi bizottság elnöke azt mondta, nincs rá szükség, mert nincs káros anyag a levegőben.

Az ÁNTSZ szakemberei a településre vezényelt munkásoknak tájékoztatást adtak arról, hogy milyen, lúgos, maró hatású anyaggal kell dolgozniuk a takarítás közben, ezért arra hívták fel a figyelmet, a szennyeződés bőrrel ne érintkezzen. Minden munkás csak gumicsizmában, védőszemüvegben és maszkban dolgozhat. A házak között nyakig sáros, iszaptól vörös arcú emberek próbálják zsákokba, majd teherautókra pakolni megmaradt értékeiket, de elmondásuk szerint a teljesen elöntött házakból "egy tűt sem érdemes kimenteni”. Kolontár fölött rendőrségi helikopter köröz, és folyamatosan érkezik a 24 órája szolgálatban lévő katonák, a katasztrófavédők és a rendőrök váltása.

Szerdától osztják a gyorssegélyt

Már szerdán megkaphatják készpénzben a házankénti 100 ezer forintos gyorssegélyt a vörösiszap-katasztrófa devecseri károsultjai. Toldi Tamás devecseri polgármester a helyszínen az MTI-nek elmondta: amíg világos van, addig dolgoznak az elöntött házaknál, szürkületkor pedig, 18 órakor a művelődési házban lakossági fórumot tartanak.

A fórumon megkezdik a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. házanként 100 ezer forintos gyorssegélyének kiosztását. A polgármester hangsúlyozta: mindent elszállítanak, ami csak érintkezett a szennyező, mérgező vörösiszappal. A munkát ugyanakkor hátráltatja, hogy Ajkánál, ahol az összegyűjtött anyagot lerakják, felázott a talaj, alig lehet közlekedni, és emiatt a konténerszállító teherautók ott vesztegelnek. A település központjában nagy a forgalom, a járműveket géppisztolyos rendőrök irányítják.

A polgármesteri hivatalban zsúfoltság van, a legtöbben gumicsizmáért állnak sorba. "Állandóan változik, hogy miből van hiány, most éppen kesztyű, lapát és talicska kellene, mert már az egész térségben elfogyott" - mondta Toldi Tamás. Hozzátette: szívesen fogadnának bútorokat is, mert elszállítják azokat a lakberendezési tárgyakat, amelyek érintkeztek a vörösiszappal. A lakosságot a devecseri utcákon köröző katasztrófavédelmis mikrobuszba szerelt hangosbeszélőn tájékoztatják arról, hogy az iszapos törmeléket a kihelyezett konténerekben gyűjtik. Más hulladékot vagy állati tetemet oda tilos bedobni - hangsúlyozzák.

Hamarosan 80 katona érkezik a kármentésen dolgozók segítségére munkagépekkel, a környékbeli falvakból pedig közmunkásokat irányítanak Devecserbe - mondta szerda délután a polgármester, akivel egyszerre legalább hárman szeretnének beszélni, és a telefonja is állandóan csörög.

Hozzá fordulnak a munkálatokat irányító önkormányzati és hatósági vezetők, többen információt vagy segítséget kérnek, és sokan vannak, akik segítséget hoznak Devecserbe. Amíg Toldi Tamás az MTI-nek nyilatkozott, megjelent például a Hit Gyülekezetének egy képviselője, hogy elkérje a mozi előterét, ahol - mint mondta - az ország minden tájáról érkező segélyszállítmányokat gyűjtenék össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.