Búcsút int a leköszönő

Tarlós elismeréssel adózott Demszky teljesítménye előtt

Demszky Gábor azt szeretné, ha utódja, Tarlós István, minden budapesti főpolgármestere lenne.

2010.10.06 11:36MTI

Azt kérem Tarlós Istvántól, ne csak azoknak a főpolgármestere legyen, akik rá szavaztak, hanem azokat is igyekezzen megnyerni, akik nem szavaztak rá, és méginkább azokat, akik nem mentek el voksolni vasárnap - mondta a távozó főpolgármester a főpolgármesteri munkakör átadás-átvételén, szerdán Budapesten.

Legyen tehát pártokon felül álló főpolgármester, legyen mindenki, legyen Budapest főpolgármestere - fogalmazott.

Mint mondta, ha Tarlós Istvánnak a bizalmat sikerül elérnie, megteremtenie, "bizonyára esélye lesz arra, ezt a posztot hosszú időn keresztül betöltse Budapest javára". Hozzátette: leköszönő városvezetőként azt szeretné, annak örülne, ha az új vezetés befejezné "azokat az ügyeket", nagy beruházásokat, amelyeket elkezdtek, és amelyekbe energiát, pénzt fektettek. Emellett szeretné azt is, ha az új vezetés olyan "új, nagy feladatokba" kezdene, amelyek szintén a város javát szolgálják. Emlékeztetett arra, hogy az unió hétéves költségvetésének tervezése alkalmas idő az új pályázatok benyújtására.

"Ez éppolyan fontos, mint a meglévő feladatok befejezése" - szögezte le.

Tarlós István újonnan megválasztott főpolgármester (b) és Demszky Gábor leköszönő főpolgármester beszélget a Városháza folyosóján (fotó: MTI)


Demszky Gábor sok erőt kívánt Tarlós Istvánnak, valamint azt, hogy találja meg a "megfelelő szakértelmet" azokhoz az ügyekhez, amelyekhez ez nem áll rendelkezésre a városházán.

Jelezte: erről beszélgettek az átadás-átvétel előtti fél órában, és volt néhány olyan szervezet, amelyet feltétlenül az új főpolgármester figyelmébe ajánlott.

A távozó városvezető utóbb az MTI kérdésére ezzel kapcsolatban kifejtette: elsősorban az urbanisztikai és pénzügyi területen voltak javaslatai.

A régi és új főpolgármester ezután aláírta az átadás-átvételi jegyzőkönyvet, majd Demszky Gábor átadta Tarlós Istvánnak a Budapest 1990-2010 Egy szabad város 20 éve című kötetet.

Mint mondta, jogszabály ugyan nem írja elő, de megpróbálták egy kötetben összegezni az elmúlt húsz évet, és megírni ennek történetét. Közölte: cserébe egy hasonlót vár Tarlós Istvántól négy, nyolc, tizenkettő vagy tizenhat év múlva.

Tarlós István újonnan megválasztott főpolgármester (b) és Demszky Gábor leköszönő főpolgármester aláírják a dokumentumokat (fotó: MTI)


Tarlós: elismerés illeti Demszky politikai teljesítményét, de a város pénzügyi helyzete bizonytalan

Tarlós István szerint feltétlen elismerés illeti Demszky Gábort, aki húsz évig volt Budapest főpolgármestere, a város pénzügyi állapotát azonban bizonytalannak tekintik. A vasárnap megválasztott főpolgármester a főpolgármesteri munkakör átadás-átvételén, szerdán Budapesten beszélt erről.

Tarlós István felidézte: Demszky húsz évig volt főpolgármester, egy ilyen politikai eredményt pedig - mint fogalmazott - "a legrosszabb indulattal sem lehet véletlennek minősíteni", ezért feltétlen elismerés illeti Demszkyt és ő maga is elismeréssel adózik a távozó főpolgármester politikai teljesítményének. Mint fogalmazott, 65 éve nem volt a fővárosnak "olyan vezetője, aki az én gondolkodói körömből került volna ki", ezért is nagyszabású volt az áttörés a választáson. Közölte: szeretne konstruktívan együttműködni az ellenzéki pártokkal, és bevonni őket az operatív munkába. Tarlós István jelezte, az átadás-átvételi folyamat zökkenőmentes, aminek előkészítéséért köszönetet mondott Demszky Gábornak.

Azt is megköszönte a távozó városvezetőnek, hogy - mint fogalmazott - "húsz éven keresztül bajlódott Budapest vezetésével".

Hangsúlyozta azonban, hogy a város pénzügyi állapota - a városházáé és elsősorban némelyik önkormányzati cégé - "eléggé labilis, és bizonytalanul áttekinthető", és ezzel a bizonytalansággal nekik komolyan számolniuk kell.

Úgy vesszük át a város vezetését, hogy annak pénzügyi helyzetét bizonytalannak tekintjük, minden más vonatkozásban a Főplgármesteri Hivatal által készített anyagok átvehetők - mondta. Kitért arra is, hogy a távozó főpolgármesterrel a kommunikáció nem szakad meg, "nem tekintjük ellenségnek egymást, a beszélő viszony köztünk meg fog maradni a jövőben is".

Demszky Gábor azt kérte Tarlós Istvántól, hogy az új városvezetés fejezze be az elődje által megkezdett beruházásokat. Tarlós István válaszában jelezte: azzal az ígérettel veszi át a város vezetését, hogy a megkezdett beruházásokat ők sem akarják torzóként hagyni, amennyiben a befejezéshez szükséges források rendelkezésre állnak, ezeket befejezik. Közölte: nem marad minden változatlan a városházán és az önkormányzatnál, hiszen - mint fogalmazott - nem egyforma politikai filozófia alapján dolgoznak -, de ami a városban értékes - és példaként a kultúrát említette - azt megőrzik.

Ami értékként jeleníthető meg, meg fogjuk őrizni, abban az esetben is, ha vannak dolgok, amiket másként látunk - foglalta össze. Az átadás-átvételre együtt érkezett Demszky Gábor távozó és Tarlós István vasárnap megválasztott főpolgármester, akiket fotósok, újságírók és tévések hada várt a Városháza Díszterme előtt a folyosón.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.