"Dolgozni fognak az ügyön"

Sajnálkozik a NATO a pakisztáni katonák halála miatt

Sajnálkozásának adott hangot a NATO főtitkára amiatt, hogy a múlt csütörtökön az Afganisztánban harcoló nemzetközi erő helikoptertámadás során három pakisztáni katonát megölt a határtérségben.

2010.10.04 11:43MTI

Anders Fogh Rasmussen egyúttal azt kérte hétfőn Brüsszelben Mahdum Sah Mehmud Kuresi pakisztáni külügyminisztertől, hogy nyissák meg újra az incidens miatt az afgán határnál lezárt utat, amelyen keresztül a NATO utánpótlást szállíthat Afganisztánba.

Az atlanti szövetség székházában tartott megbeszélésük után Rasmussen újságírókkal közölte: a pakisztáni diplomácia irányítója ígéretet tett neki arra, hogy "dolgozni fog" az ügyön.

A NATO számára sürgős lenne az útvonal megnyitása, mert a veszteglő szállító járművek egyre több támadásnak vannak kitéve. Hétfőn ismét az afganisztáni NATO-csapatoknak üzemanyagot szállító tartálykocsikat gyújtottak fel a szóban forgó útvonalon.

A NATO vezette nemzetközi haderő (ISAF) ellátása a leggazdaságosabban Pakisztánból oldható meg.

Az oroszok ugyan szintén hozzájárultak alternatív logisztikai megoldásokhoz, de az általuk adott engedély nem terjed ki fegyver-, illetve lőszerutánpótlás továbbítására. Pakisztánon keresztül is több szárazföldi útvonal vezet Afganisztánba, de a lezárt útvonal kiesése nagy hátrányt okoz az ISAF-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.