Elkezdődtek az önkormányzati választások

Két, három vagy négy szavazólapon voksolhatnak a választók

A választópolgárok attól függően, hogy a fővárosban, megyei jogú városban, tízezernél nagyobb, vagy annál kisebb lélekszámú településeken voksolnak, két, három vagy négy szavazólapon adhatják le szavazataikat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán.

2010.10.03 08:08MTI

A választáson szavazni csak személyesen lehet, a személyazonosság és a lakcím igazolásával, vasárnap reggel 6 és este 7 óra között. A voksolás titkos. Két szavazólapot kapnak a megyei jogú városban élők, ők a polgármesterre és a képviselő-testület tagjaira szavazhatnak.

Három szavazólapot kapnak a tízezernél kevesebb, illetve annál több lakosú településeken élők: ők a polgármester és a képviselő-testület tagjai mellett szavazhatnak a megyei közgyűlés pártjaira is.

A fővárosban élők négy szavazólapot vehetnek majd kézbe vasárnap: a kerületi képviselő-testület és a polgármester mellett a Fővárosi Közgyűlés pártjaira és a főpolgármester személyére szavazhatnak.

Főpolgármester illetve polgármester az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta, függetlenül attól, a választásra jogosultak közül mennyien mentek el szavazni. Szavazategyenlőség esetén azonban időközi választást kell tartani.

A tízezer lakosnál kisebb településeken úgynevezett egyéni listán osztják ki a mandátumokat: valamennyi jelölt szerepel a szavazólapon, és a választónak annyi szavazata van (vagyis annyi jelöltre szavazhat), ahány fős a település képviselő-testülete.

Az egyéni listán képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták. Szavazategyenlőség esetén sorsolással kell megállapítani, hogy az egyenlő számú szavazatot elért jelöltek közül melyik szerez mandátumot.

A tízezer lakosnál nagyobb településeken vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - osztják ki a mandátumokat: a választó csak az egyéni választókerületi jelöltre szavaz (és az lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta a választókerületében).

A kompenzációs mandátumokat az egyéni választókerületekben mandátumot nem eredményező, úgynevezett töredékszavazatok alapján, arányosan osztják szét a jelölőszervezetek között.

A Fővárosi Közgyűlés tagjaira a választók fővárosi listán szavaznak: a választópolgár a szavazólapon szereplő listák közül egyet választhat, a mandátumokat a megszerzett szavazatok arányában osztják szét a jelölőszervezetek között. A megyei közgyűlés tagjait megyei listán választják, hasonló módon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.