5 százalékkal nőtt a Fidesz támogatottsága

"Kellene egy kis levegő" - biztos a kormánypárti győzelem?

Július óta 5 százalékkal nőtt a Fidesz támogatottsága a biztos pártválasztók körében, míg az MSZP-nek drukkolókból lemorzsolódott 3 százalék. A Jobbikra a szavazók 8 százaléka, míg az LMP-re 7 százalékuk szavaz majd.

2010.09.30 10:20ma.hu/mti/kzs

A Tárki Társadalomkutatási Intézet szeptemberi felmérése szerint a biztos szavazók 65 százaléka preferálja a Fideszt, míg az MSZP csupán 17 százalékos támogatottságot tud felmutatni.

A teljes lakosság arányait figyelembe véve 39 százalékuk mond majd igent a kormánypártra és mindössze 10 százalékuk ikszel majd az MSZP-re. A Jobbik 5 százalékot, míg az LMP 4 százalékos bizalmat tudhat magáénak.

Titánok harca

A főpolgármester-jelöltek közül Tarlós István áll az élen, ő 52 százaléknyi szavazatot zsebelhet be, míg Horváth Csaba 14 százalékkal kullog utána. Jávor Benedek, az LMP feje 7 százalékkal, a jobbikos Staudt Gábor 4 százalékkal száll ringbe. A Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-KDNP 18, az MSZP 9, az LMP 4, míg a Jobbik 2 mandátumra számíthat.

A Fidesz-KDNP pártlistáját a biztos pártválasztók 61 százaléka preferálja, az MSZP elképzeléseit csupán 21 százalékuk tudja elképzelni.

Az LMP érdekesebb, figyelemfelkeltőbb anyaggal rukkolhatott elő mint a Jobbik, ők ugyanis 12 százalékos támogatottsággal előzik meg a Jobbik 3 százalékát. Minden jel szerint az MSZP elveszítette korábbi tartását, bár ez már áprilisban is kiderült. Az egyre romló népszerűségi index is azt mutatja, hogy az egykori gigászi párt romokban van.

Jöjjön, aminek jönnie kell

A Fidesz és szövetségesei már bemelegítettek a vasárnapi önkormányzati választásra-közölte a párt alelnöke. Kósa Lajos elmondta, hogy mint minden választásnál, most is működtetik az Új Demokrácia Központot, amelyet bárki felhívhat választási kérdésekkel. Vasárnap meg az alternatív szavazatszámláló rendszert üzemelik be.


Orbán Viktor szerint az októberi helyhatósági választáson is a változtatás, a váltás a tét. Továbbra is bízik abban, hogy az áprilisi választások sikere után, nem akarnak félúton megállni a szavazók. A miniszterelnök meglátogatta azokat a városokat is, ahol nem olyan biztos a Fidesz győzelem. Így beszédet tartott Tiszaújvárosban, Jászberényben, Hatvanban, Kalocsán is. Tiszaújvárosban azt mondta: “kis friss levegő itt sem ártana”, utalva a város bebotonozott szocialista székeire.

Mesterházy is odamondott

Kettős beszédet emleget Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Szerinte a Fidesz csakis a hatalomra tör, és meg sem próbál megoldást találni az emberek problémáira. Míg a parlamenti választások előtt az ország romjaira mutogattak, most az önkormányzati választásoknál a fejlődésről beszélnek. Továbbá hozzátette: kiállnak bukott politikusaik mellett is. Emellett felszólította a Fideszt, hogy ne adjon politikai megrendeléseket az ügyészségnek, a bíróságnak és a rendőrségnek.


A szocialista politikus szerint a Fidesz egyszerre ígérte: nem lesznek megszorítások, és nő a költségvetés bevétele, miközben egyre halogatja a társadalom széles rétegeinek korábban ígért béremelést. Az sem világos, miként teremtenek egymillió új munkahelyet. A mostanában bejelentett két nagyberuházás (az Audi és az Opel gyárbővítése) ügyét az előző kabinet tárgyalta végig, a mostanira csak az aláírás feladata hárult - sorolta Mesterházy Attila mintegy kétszáz, zömében idősebb korú hallgatója előtt.

Kifogásolta, hogy a Fidesz nem tartotta be az azonnali és radikális adóreformra tett ígéretét, a tervezett új rendszer pedig a magasabb jövedelműeknek kedvez, miközben a szerényebben keresőktől elvesz.

Választások előtt mindig felerősödnek az indulatok, gyakorlatilag azt vágják egymás fejéhez a pártok, amiben mindannyian sárosak.

Hiába no, a hatalom nagy úr, kapaszkodnak is két kézzel minden egyes potenciális választóba. A választópolgárok meg eldönthetik, hogy melyik párton, illetve annak képviselőjén akarnak bosszankodni, szitkozódni éveken keresztül.

Ugyanis vasárnap a döntés a mi kezünkben lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.