A Jobbik kártérítési pert tervez

Irány a bíróság: Az MTV továbbra sem adja le a Jobbik kampányát

A Magyar Rádió és a Magyar Televízió egyaránt a Legfelsőbb Bírósághoz fordul az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői határozatával szemben. A testület ebben jogsértőnek minősítette, hogy a közmédiumok a "cigánybűnözés" kifejezés miatt megtagadták a Jobbik választási hirdetésének sugárzását.

2010.09.28 17:41MTI

A bíróságnak legkésőbb péntekig döntenie kell, ám a kifogásolt reklámok ezután az önkormányzati választásokig esetleg csak szombaton kerülhetnének adásba. Ezzel a Jobbik nem elégszik meg, ezért ha a Legfelsőbb Bíróság a pártnak ad igazat, kártérítési pert indít a közmédiumok ellen.

Mind a Magyar Rádió, mind a Magyar Televízió felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz azután, hogy az OVB hétfőn kimondta: a közmédiumok a Jobbik választási hirdetésének visszautasításával megsértették a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. A médiumok döntését Borbély-Urquhart Julianna, a közszolgálati rádió és Kert Attila, az MTV kommunikációs vezetője ismertette az MTI-vel.

Borbély-Urquhart Julianna elmondta: a rádió még nem adta be a felülvizsgálati kérelmet; erre szerdán 16 óráig van lehetősége. Ezután a Legfelsőbb Bíróságnak két napja van a kérelmek elbírálására, azaz legkésőbb pénteken születhet jogerős döntés. Így azonban a Jobbik hirdetései a vasárnapi önkormányzati választásokig esetleg már csak szombaton kerülhetnének adásba. Kert Attila, az MTV kommunikációs vezetője nem válaszolt az MTI azon kérdésére, hogy beadták-e már a felülvizsgálati kérelmet.

Előzőleg Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője arra kérte a közmédiumokat, hogy a választásokig hátralévő idő alatt a felek közötti szerződésben foglaltaknak megfelelő számban sugározzák reklámjaikat. Hozzátette, ha ezt nem teszik meg - és a jogorvoslati kérelem nyomán a Legfelsőbb Bíróság is a pártnak ad igazat -, a Jobbik kártérítési pert indít. Így jár el a Jobbik akkor is, ha a médiumok a bíróság helybenhagyó döntése után szombaton "pótolják" az elmaradt hirdetések sugárzását, ugyanis ez nyilvánvalóan nem egyenértékű a két héten át tartó, meghatározott számú lejátszásról szóló szerződés tartalmával - közölte a szóvivő. Dúró Dóra arra is kitért, hogy a Magyar Rádiónak előre fizettek a hirdetések lejátszásáért.

Hozzáfűzte, hogy véleményük szerint a közmédiumoknak jogorvoslati kérelem esetén sem kellene megvárniuk a Legfelsőbb Bíróság döntését, hiszen az OVB eltiltotta őket a további jogsértéstől. A Magyar Rádió a személyhez fűződő jogok és egy államalkotó kisebbség méltóságának megsértésére, a Magyar Televízió pedig a médiatörvényre hivatkozva tagadta meg a Jobbik választási reklámjának sugárzását.

Az OVB azonban hétfőn úgy ítélte meg, hogy a hirdetés nem lépte túl a véleménynyilvánítás alkotmányos határát, nem sértett alapjogot, nem szólított fel bűncselekmény elkövetésére és nem volt uszító. A testület 6:2 arányban hozta meg vonatkozó döntését, és egyhangúlag helyt adott a kifogás azon részének, amelyben a Jobbik a többi között a "cigánybűnözés" kifejezést is kisípoló hirdetésének elutasítását sérelmezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.