"Kétarcú a Fidesz és az MSZP"

Az LMP mellett teszik le a voksukat a hajléktalanok

A Fidesz és az MSZP kétarcú politikát folytat, az LMP-nek számít, mit gondolnak az érintettek, az MDF és a SZEMA programja pedig értékelhetetlen a hajléktalan emberekre nézve, állítja A Város Mindenkié.

2010.09.28 12:55ma.hu

A csoport két hajléktalan tagja, Bene Géza és Takács Attila a mai napon a Főpolgármesteri Hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján a kidolgozottság, a társadalmi igazságosság és a tolerancia szempontjai szerint ötös skálán osztályozta az öt párt fővárosi programjának hajléktalansággal kapcsolatos elemeit.

A csoport üdvözöl minden olyan intézkedéscsomagot, amely a hajléktalanná válás megelőzésére törekszik, keresi a hajléktalanságból kivezető utakat, és biztosítani kívánja a lakhatáshoz való jogot.

Értékelésük szerint azonban minden olyan programelem visszalépést jelent, amely a köztéri hajléktalanságot köztisztasági, illetve rendészeti problémaként kezeli, és ahol nem jelenik meg a szegény emberek számára is elérhető szociális bérlakás koncepciója.

Az ötös skálán az LMP teljesített a legjobban. A Város Mindenkié üdvözli, hogy a programalkotás során a párt szakmai párbeszédet kezdeményezett az érintettekkel, és programjába beépítette A Város Mindenkié több javaslatát is.

A párt elutasítja a hajléktalanságot és a másokat nem zaklató koldulást büntető rendeleteket, és fellép az emberhez méltó lakhatás biztosítása mellett. A szociális bérlakások témája ebben a programban a leghangsúlyosabb.


Az értékelő lista legaljára az MDF került. A Város Mindenkié tagjai szerint a kidolgozatlan program semmilyen szolidaritást nem mutat a szegény emberekkel, és a hajléktalanság kizárólag mint növekvő pénzbírsággal sújtandó közterületi rendzavarás jelenik meg. A párt felvállaltan a sikeres, versenyképes csoportok „rétegérdekeit” képviseli a „vesztesek erdejében”.

„A hajléktalanság csökkentése érdekében különösen fontos, hogy a legszegényebbek érdekeit is képviseljék”, mondta a sajtótájékoztatón Takács Attila, A Város Mindenkié egy hajléktalan tagja.

„A bérlakás-állomány bővítésekor éppen ezért a hajléktalan emberek érdekeit is figyelembe kell venni. A megfizethető bérlemény sok esetben jelenthetne kivezető utat az átmeneti szállóról”.

A SZEMA három oldalas „programja” csekély terjedelme és kidolgozatlansága miatt értékelhetetlennek bizonyult. Bár a Fidesz és az MSZP a középmezőnyben végzett, a csoport szerint elfogadhatatlan, hogy mindkét párt programjának része a köztéri kirekesztés.

A Fidesz a bérlakás-rendszer bővítése helyett az ellátórendszer fejlesztésére tesz javaslatot, miközben elismeri, hogy az ellátórendszer a budapesti hajléktalan emberek alig több, mint felének tud szállást nyújtani. Kétarcú programjában a párt néhol a hajléktalanokra nézve megalázó hangnemet használ, és arra törekszik, hogy a „segítő-támogató” megoldásokkal szimpatizáló szavazók mellett a „kényszerítő” megoldásokat favorizálóknak is kedvezzen.

A program a hajléktalan emberekre társadalmon kívüliként tekint, és a köztéri hajléktalanságot köztisztasági, illetve rendészeti problémaként kezeli.

A Város Mindenkié szerint az MSZP programja ordító tárgyi tévedéseket tartalmaz, és szintén megpróbál eleget tenni a rendpárti és a szolidáris választóknak egyaránt.

A csoport üdvözli, hogy a program a foglalkoztatás és a lakhatás hiányát nevezi meg a hajléktalanság okaiként, és növelni akarja a szociális bérlakások számát. Az is a program előnyére válik, hogy a hagyományos értelemben vett hajléktalan-ellátás helyett a hajléktalanságból való kivezetést jelöli meg elsődleges célként.

A csoport szerint azonban ront a program minősítésén, hogy a párt nyíltan felvállalja a hajléktalanok köztéri kirekesztését.

„Attól, hogy valaki hajléktalan, még nem bűnöző. Nem kell kényszerítő eszközöket alkalmazni vele szemben,” mondta Bene Géza, A Város Mindenkié hajléktalan tagja a Fidesz és az MSZP programjára reagálva.

Az öt párt fővárosi programjáról írt részletes kritika az osztályzatokkal együtt a csoport internetes oldalán olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.