Vízumbotrányt kavart

Felfüggesztettet kapott egy volt budapesti osztrák főkonzul

Öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Bécsben Ausztria volt budapesti főkonzulját egy vízumbotránnyal összefüggésben.

2010.09.09 15:39MTI

A viszonylag enyhe büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott saját akaratából állt az igazságszolgáltatás elé és hogy nem fogadott el pénzt az illegális beutazási engedélyek kiállításáért.

Az ítélet nem jogerős.

A már nyugdíjazott diplomata budapesti helyettesét egy másik perben három és fél év letöltendő börtönre ítélték. Maga a főkonzul több mint hatszáz olyan, többségében ukrán és moldovai vízumkérelmet írt alá, amelyekhez hamisított meghívóleveleket csatoltak. Állítása szerint sejtette, hogy "valami nincs rendben", de abban a hiszemben cselekedett, hogy saját karrierjét veszélyezteti, ha nem így jár el. A jelenleg 67 éves diplomatát 2002-ben, Moszkvából helyezték át Budapestre. Megérkezése után nem sokkal rájött, hogy helyettese illegális vízumokkal üzletel és ezt több alkalommal is jelentette az osztrák külügyminisztériumnak. Bizonyítéka azonban nem volt és a minisztériumból nem érkezett válasz. Kérdőre vonta a konzult is, ő azonban azt felelte, hogy minden "meg van beszélve a központtal".

Ezek után fenntartásai ellenére maga is jóváhagyott 628 olyan vízumkérelmet, amelyet manipuláltnak tartott. A konzulról úgy tudta, hogy jó kapcsolatokkal rendelkezik a bécsi külügyminisztériumban, s ezt feltételezte a meghívóleveleken szereplő burgenlandi cégről is, ezért attól tartott, hogy hazarendelhetik, ha tovább "akadékoskodik". Vallomásában erről azt mondta: az volt a benyomása, hogy a gyanús eljárásokat a tárcánál "nem csak hogy eltűrik, de akarják is".

Amikor helyettese lelepleződött és bíróság elé állították, a tanúként beidézett főkonzul saját magára nézve is terhelő vallomást tett, s ezt vették azután figyelembe a csütörtöki ítéletben.

A helyettesét több ezer rendbeli hivatali visszaélésben, bűnszövetség alakításában és csempészetben találták bűnösnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.