Narancsba borulás következhet?

Arathat a Fidesz a választásokon - a többség viszont nem biztos

A Policy Agenda szerint a kiosztható 424 megyei közgyűlési mandátum mintegy 60 százalékát szerezheti meg a Fidesz az őszi önkormányzati választásokon.

2010.09.01 10:45ma.hu

A Policy Agenda szerdai elemzésében kifejtette: a megyei közgyűlésekben a Fidesz 60 százaléka mellett az MSZP 18, a Jobbik 17, az LMP 4 százalékot szerezhet, az MDF mandátumszerzését nem valószínűsítik. Az elemző cég azzal kalkulál, hogy helyi szervezetek az új rendszerben már nem tudnak listát állítani, így mandátumhoz sem juthatnak.

Számításaik alapján az összes megyei közgyűlésben képes lesz a kormánypárt egyedül többséget szerezni, ugyanakkor négy megyében van reális esély arra, hogy a Fidesz elveszítse abszolút többségét.

Ezek a Policy Agenda szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye, amelyek - mint írták - a Jobbik "fellegvárai", ahol a "szélsőjobboldali párt" sok szavazót csábíthat el. Kitértek arra is, hogy a Jobbik az országos adatokhoz képest felülreprezentált, mivel az országgyűlési választásokon kiderült, a párt ereje a kistelepülésekben van.

A pártnak kedvező, hogy a megyei jogú városokban lakók szavazatai nem számítanak bele a megyei közgyűlések mandátumelosztásába - írta a Policy Agenda.

Hozzátették: az MSZP és az LMP helyzete ennél rosszabb. Budapesten - a Policy Agenda szerint - bár a Fidesz jelöltjének, Tarlós Istvánnak van a legnagyobb esélye, az még kérdéses, hogy a Fidesz egyedül képes lesz-e többséget szerezni.

Az előzetes becslések szerint a kiosztható 33 közgyűlési hely közül - alapul véve a tavaszi választások eredményét - a Fidesz 16, az MSZP 9, az LMP 4, a Jobbik 3, az MDF pedig 1 helyet szerezhet. Koalíciós partner nélkül tehát Tarlós István nem tud többséget szerezni - írták.

Az elemző, kutató cég a mandátumbecslést az országgyűlési választásokon a megyei listán szerzett mandátumok arányai alapján készítette.

A választási rendszer jelentős változáson ment keresztül, az egész megye - a megyei jogú városok kivételével - egy választókerületnek számít, azaz településtípustól függetlenül nem kell külön listát állítaniuk a pártoknak.

Csökkentették a kiosztható mandátumok számát is, az önkormányzatokban a 2006-os 901-hez képest most 424 képviselői hely szerezhető meg. A Policy Agenda szerint ez a rendszer a nagypártoknak kedvez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.